HEGGELIA (Nordlys): Trailerne til Cirkus Merano er på veien for 40.gang i år. Siden sesongåpningen i Fredrikstad har man turnert Sørlandet, Vestlandet og videre nordover så langt som til Troms. Ferden går videre helt til Kirkenes, før det bærer sørover igjen. Når sesongen er slutt har sirkuset kjørt om lag 8.000 kilometer. For Baba (44) og Sharon (43) har liv dreid seg om sirkus helt siden de som elefantbabyer kom fra India, og ble kjøpt opp av en berømt sirkusmann i Tyskland.

– Det var min bestefar som kjøpte dem da jeg var fire år. Den gangen kunne du kjøpe elefanter like lett som du kjøper fisk i en dyrebutikk i dag. Jeg vokste opp med Baba og Sharon som om vi var søstre. Nå er jeg «mor» for dem. Jeg kan ikke leve uten dem, sier eier og sirkusartist Adriana Folco Althoff.

– De trives på veien

På grusbanen i Heggelia jobbes det iherdig med å rigge til ei ny forestilling. Sirkuset har sin egen døgnrytme. Kjøre på morgenkvisten, rigge om dagen og ha forestilling om kvelden. Så bærer det videre til neste sted. Det blir i snitt 400-500 kilometer på landeveien hver uke. Ifølge Adriana er ikke dette noe problem for elefantene.

– De liker å reise rundt. De får reise i fantastisk norsk natur, og se alle de forskjellige stedene. De ser at det er forandring rundt seg, og de elsker det, hevder hun.

Adriana sier at problemet snarere er det motsatte. At elefantene kjeder seg når de står hjemme på gården hennes i Tyskland, og det ikke er sesong for sirkus.

– Da kjeder de seg, akkurat som meg, smiler hun.

Koser seg med spagetti

Utenfor traileren til elefantene er det satt opp ei innhegning på rundt 400 kvadratmeter som de har til boltreplass. Dyrene er alltid reservert den beste plasseringen på hele sirkusområdet. Her er det mat og vann, et bildekk og noen tømmerstokker som de kan leke seg med. Fin utsikt til snødekte nordnorske fjell i sommersol er det også. Det er uråd å vite om Baba og Sharon virkelig bryr seg om utsikten, men de virker iallfall ikke stresset eller utilpass på noen måte der de står og putter i seg spagetti.

– Er de ikke vakre? utbryter Adriana henrykt når vi nærmer oss de store dyrene. – Ser det ut som de mistrives?

Ikke uventet får vi ingen uttalelser direkte fra elefantene, men Adriana forsikrer at de aldri har vært utsatt for tvang og straff i treningen.

– De er dressert med belønning og respekt. Ikke pisk.

Hun avviser også at elefantene gjør ting som er unaturlige for dem.

– De ligger ned, strekker seg opp, henter frukt og løfter ting. De gjør det samme som elefanter gjør i naturen.

Lei av demonstrasjoner

Sirkuset opplever nå å bli møtt av demonstrasjoner mot bruk av levende dyr. Det skjedde både på Finnsnes og i Tromsø.

– Jeg blir trist og lei meg. Det er frekke 15-åringer som mangler innsikt i hvordan dyrene egentlig har det. De burde heller bli med innenfor og se, i stedet for å stå og skrike foran køen av folk. Hvor er kjærligheten til dyrene?

Hun har ingen kommentar til vedtaket i Tromsø kommunestyre om ikke å leie ut kommunal tomt til sirkus med eksotiske eller ville dyr.

– Det er politikk. Jeg holder på med dyr. Jeg kan ikke forandre verden, bare forsvare min lille verden. Vi følger alle regler, og alt vi gjør er lovlig. Og en ting vet jeg sikkert, Baba og Sharon elsker meg. Jeg kommer til å ende mitt liv sammen med dem, sier Adriana Folco Althoff dramatisk.

Fra elefantene kommer det et høylytt tut i en snabel. Det er mer spagetti å få.

- Takk for komplimentet

Styreleder i Dyrebeskyttelsen i Tromsø, Cecilie Johansen, takker for at Andriana Folco Althoff mener hun og de andre demonstrantene holder seg så godt at hun mener de bare er 15 år gamle.

Men hun er uenig i at de er unge og naive når de kjemper for at elefanter skal slippe å være sirkusartister på omreisende sirkus.

- Vi lytter til det Mattilsynet, Rådet for dyreetikk, Veterinærforeningen og forskere har uttalt om saken. Seinest i 2013 sa Mattilsynet i en rapport til landbruksdepartementet at elefanter i omreisende sirkus i Norge ikke er forenelig med god dyrevelferd, sier Johansen.

Elefanttreneren til Baba og Sharon sier de trives med å se ulik natur i Norge når de reiser rundt. Hva sier du til det?

- Vi stiller dessuten ved hvor mye mye natur elefantene faktisk får oppleve fra sirkusteltet, innhengningen og transportvognene.