(Nettavisen)

Den indiske mutanten er dominerende i Storbritannia og kaster lange skygger over den planlagte gjenåpningen nå i sommer. Den samme varianten er ventet å bli dominerende i Norge, men om det vil få konsekvenser for vår gjenåpning, strides de lærde.

Les også: Raymond Johansen holder igjen: – Det kan fortsatt gå galt

- Det er fortsatt litt uklart hvor bekymret man skal være. Foreløpige data fra Danmark er nokså beroligende. Fra England ser vi at varianten ganske raskt ble dominerende, og den ser ut til å gi noe større risiko for innleggelse, sier overlege Preben Aavitsland til Nettavisen.

Les også: FHI og statsministeren: Pandemien er ikke over i Norge

Til tross for at flere er vaksinert i Storbritannia, forbereder landet seg på en ny smittebølge med et virus som er 40 prosent mer smittsomt enn det forrige.

Professor Steinar Westin ved NTNU i Trondheim tror at Norge også vil få en ny smittebølge med deltaviruset. Professor Bjørg Marit Andersen tror på sin side at Norge nå er rustet til å unngå en slik bølge.

48 tilfeller i Norge

Delta-varianten ble først oppdaget i India i oktober. Britiske medier skriver at den er 30 til 100 prosent mer smittsom enn den britiske Alpha-varianten.

Den britiske helseministeren, Matt Hancock, sier til Sky News/The Guardian at varianten trolig er 40 prosent mer smittsom. Han poengterer at vaksinene beskytter like godt mot dette viruset, som mot alfavarianten.

I Norge var det til og med mandag registrert 48 tilfeller av deltavarianten. Mandag meldte St. Olavs hospital om tolv tilfeller av deltavarianten i Trondheim. Prøvene ble tatt før helgen.

- Det er fordelt over fire smitteklynger, som ikke har noen direkte kobling til hverandre. To av klyngene er godt avgrenset, mens i de to andre er det personer i klyngene som har vært sosialt aktive, uttalte kommuneoverlege Elizabeth Kimbell før helga til Adresseavisen.

- Vi følger nøye med og tror at delta-varianten etter hvert tar over her også, men vi regner med å holde epidemien under kontroll likevel, sier Aavitsland.

- Kjempedårlig nyhet

Steinar Westin er professor i sosialmedisin ved Institutt for samfunnsmedisin ved NTNU i Trondheim. Han påpeker at i Norge trodde man det skulle være mulig å holde det britiske viruset unna, da Nordre Follo fikk smitteutbrudd i desember. Seks måneder senere er den britiske alfavarianten det nye «normalviruset» med nærmere 30.000 registrerte tilfeller.

- En mer smittsom variant er kjempedårlig nyhet. I Norge har vi vært veldig flinke på lokal smittesporing, og Folkehelseinstituttet har nok en forestilling om at vi kan holde dette viruset unna, men se hva som skjedde med den britiske varianten. Nå har den blitt den nye normalen.

Westin har tidligere uttalt seg om barnesmitte: Professor: – Barnesmitte er undervurdert

Westin sier at deltaviruset spesielt har spred seg blant barn og unge i England. Han frykter at viruset nå vi skape en bølge blant unge også i Norge.

- Barn og unge har jo blitt sett på som lite affisert av sykdommen, men der tar man feil. En liten andel kan bli syke og få langtidsplager som svekket smak- og luktesans. Hvor mange barn og unge som får slike plager har vi dårlige data på, sier Westin og poengterer at selv en liten andel kan totalt sett føre til relativt mange barn og unge som blir rammet.

- God grunn til å tro at det går bra

Bjørg Marit Andersen, som er professor i hygiene og smittevern og tidligere smittevernoverlege ved Oslo universitetssykehus Ullevål, tror derimot at Norge er langt bedre rustet nå enn vi var i desember da den britiske alfavarianten kom til Norge.

Andersen advarer også mot gjenåpning av samfunnet: Professor: Gjenåpningen er ikke forsvarlig – fare for fjerde smittebølge

Hovedforskjellen er at nordmenn nå har begynt å bruk munnbind i langt større utstrekning, og at to meters avstand har blitt mer vanlig.

- Både nasjonale og internasjonale helsemyndigheter har nå begynt å forstå at dette er et luftbåren virus og innført mer drastiske tiltak for å stoppe det. Så lenge folk fortsetter å gå med munnbind og holde to meter avstand, så tror jeg dette går bra, sier Andersen.

Hun sier at Norge også får hjelp av sol og sommer.

- Viruset tåler ikke temperatur over 25 grader. Når vi har sol og fint vær, og er mye ute, så reduseres spredningen, sier hun.

Mens Storbritannia forbereder seg på en tredje smittebølge, er Norge mer positive for en åpning av samfunnet.

Forskjellige vaksiner

The Guardian skriver tirsdag at viruset har doblet antall syke hver åttende dag. Avisen viser også til denne studien fra Francis Crick Institute, som sier at Pfeizer-vaksinen kan miste sin styrke i forsvar mot deltaviruset blant eldre som har tatt vaksinen for flere måneder siden.

Delta-varianten ble først oppdaget i India i oktober. Britiske medier skriver at den er 30 til 100 prosent mer smittsom enn den britiske Alpha-varianten.

Les også: Gir midlertidig dispensasjon til denne gruppen: - Forstår at det har vært urimelig

Den britiske helseministeren, Matt Hancock, sier til Sky News/The Guardian at varianten trolig er 40 prosent mer smittsom. Han poengterer at vaksinene beskytter like godt mot dette viruset, som mot Alpha-varianten.

Sett i forhold til befolkningen, er det flere som blir smittet i UK enn i Norge. I følge Worldometer er det nå 78 nye tilfeller per 1 million innbyggere i Storbritannia, mens det i Norge er 23 nye tilfeller per million innbygger.

- Fungerer Pfeizer og Moderna (vaksine brukt i Norge) bedre på dette viruset enn AstraZeneca (som brukes i England)?

- Ja, også mot denne varianten gir to doser mRNA-vaksinene bedre beskyttelse enn to doser AstraZeneca-vaksine, sier Aavitsland.

Les også: Janssen-vaksinens skjebne kan bli klar onsdag