Gå til sidens hovedinnhold

Ekspertene: Russisk raketteksplosjon

Artikkelen er over 11 år gammel

Eksperter tror på russisk rakett, men russerne nekter. AVSTEMNING OG DEBATT: Hva er dette! BILDESERIE OG VIDEO: Se lesernes bilder

Seniorrådgiver Pål Brekke i Norsk Romsenter sier at alt tyder på at lysspiralen stammer fra en rakett som ble skutt ut fra et fartøy i Kvitsjøen i Russland, og at noe har gått galt under eller like etter oppskytingen.

– Oppskytingen var varslet på forhånd. En melding på et nettsted for radioamatører referer til et varsel om forbud om å navigere ved Kvitsjøen i det aktuelle tidsrommet, sier Brekke til NTB.

TIPS OSS: Har du bilder eller video - send til tips@nordlys.no

Han har studert videobildene av lysfenomenet og konkluderer med at spiralformen og hastigheten tilsier at noe har gått galt med raketten.

– Det blir litt som en nyttårsrakett der styrepinnen faller av. Den vil ofte havne i en spiralbevegelse. Det var uansett et fantastisk spektakulært syn, og ikke noe som bør bekymre oss spesielt. At russerne trener og øver er jo ikke noe nytt, sier Brekke.

Forsker Michael Rietveld ved radarstasjonen Eiscat i Ramfjord utenfor Tromsø støtter Brekkes teori.

- Først trodde jeg det kunne være en meteoritt, ettersom det er mer meteorittaktivitet akkurat nå enn vanlig. Men det var altså varslet en rakettoppskytning fra Russland i dette tidsrommet. Derfor er det sannsynlig at det var nettopp en russisk rakett, sier Rietveld til Nordlys.

Nektet for rakettsmell

Eksperter mener at en havarert russisk rakett var kilden til det spektakulære lysfenomenet som kunne sees fra Trøndelag til Finnmark onsdag morgen. Men den russiske nordflåten nekter.

SE BILDENE HER.

En anonym talsmann for den russiske nordflåten avviser at de står bak:

Se video i toppen og til høyre i saken.

– Vi har ingen informasjon om noe slikt, og har heller ikke sett noe som det du beskriver, sier en ikke navngitt talsmann for den russiske nordflåten til VG Nett.

Heller ikke presseattaché Vladimir Isupov ved den russiske ambassaden i Oslo kan si noe til nettavisen som kaster lys over det merkelige lysfenomenet.

Var varslet

Nordlysforsker

Også forsker Truls Lynne Hansen ved Nordlysobservatoriet i Tromsø sier at det dreier seg om en rakett som ble skutt opp fra Kvitsjøen.

– Raketten har trolig kommet ut av kontroll og eksplodert. Det spesielle spiralformede lysmønsteret kommer av at sola skinte på drivstoffet som lekket ut, sier han til NRK.

Telefonstorm

Nordlys har opplevd telefonstorm på morgenkvisten onsdag.

«Alle» vil fortelle om et mystisk syn over himmelen i Nord-Norge.

TIPS OSS: Har du bilder eller video - send til tips@nordlys.no

Innringere fra hele Nord-Norge har sett det helt spesielle synet.

Reidun Langeland Mikkelsen fra Tromsø har fanget fenomenet på video, som du kan se her.

LES OGSÅ: - Ikke rakett fra Kiruna

Det hele startet rundt klokka 07.45 og varte i flere minutter.

- Det startet som en stor lyssky. Etter hvert dannet det seg spiraler. Lysskyen forsvant sakte, men sikkert og det dannet seg et stort svart hull i midten. Deretter ble det om til en kraftig grønn lysstråle som hang over himmelen i flere minutter, forteller Nordlys-leser Elisabeth Bjørndalen.

Mistet bussen

Hun var på vei til skolen da hun så det spesielle lysfenomenet over Krokelvdalen.

- Jeg har aldri opplevd maken og mistet bussen fordi jeg ble stående og se på, sier Bjørndalen.

LES OGSÅ: Utelukker ikke russisk aktivitet

Politiet fikk også henvendelser fra folk på morgenkvisten onsdag.

- De lurer på hva i all verden dette er. Vi kan selvsagt ikke gi noe svar, sier operasjonsleder Bengt Giæver Johansen i Troms politidistrikt.