Natt til tirsdag var hobbyfotografen Truls Melbye Tiller ute for å fotografere nattehimmelen over Tromsø. Men allerede da han var i ferd med å sette opp utstyret sitt, gjorde han den første oppdagelsen: Det som tilsynelatende var en meteoritt.

- Jeg ble litt irritert da jeg så lysglimtet og innså at jeg ikke var for sent ute til å fange det på film. Men så dukket det opp igjen. På akkurat samme sted.

Viste seg med jevne mellomrom på samme sted

Og slik fortsatte det utover natta. Melbye Tiller anslår at han var ute i rundt en halvannen time mellom midnatt og klokken 0130. Det mystiske lysglimtet viste seg en rekke ganger med jevne mellomrom på bare minutter i løpet av den tiden.

- Jeg fikk tatt en 80-90 bilder i løpet av den tiden. Det dukket hele tiden opp på det samme stedet på himmelen. Som det fremgår av bildene, ser man at skyene og konstellasjonene beveger seg på bildene. Men lysglimtet kommer på det samme stedet.

Mange teorier

Når han kom hjem samme natten sendte han bildene til Nordlys samt postet dem på sin Facebook-konto. Der har reaksjonene vært mange, og alt fra hemmelige amerikanske romfartøy til UFO'er har vært foreslått.

Selv har han ikke noen forklaring på hva det kan være han har fanget på film.

- Det kan ikke være en meteoritt. De forsvinner jo lynkjapt over himmelen. Da måtte det i så tilfelle ha vært flere hundre meteoritter som passerte på nøyaktig samme sted over flere timer. Det høres fullstendig usannsynlig ut, sier han selv.

Kan det være romsøppel?

Da Nordlys viser bildene til astronomiekspert og førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø, Steinar Thorvaldsen, er hans første reaksjon denne:

- Min første hypotese var at det var stjerneskudd, altså en meteor eller meteoritt som skyter raskt over himmelen. Men dette er jo en serie med bilder hvor lysglimtet dukker opp på samme sted. Det tyder på at det er snakk om flere, ulike objekter, som har samme bane. Jeg har helt enkelt aldri sett lignende før.

Thorvaldsen forteller at han etter å sett på bildene igjen og igjen har dannet seg en annen hypotese.

- Det kan kanskje se ut som romsøppel. Altså små menneskeskapte gjenstander, rester etter romfarter. Alt fra mutrer og skruer til malingsrester og større deler. Disse kan ofte bevege seg i klynger som har samme bane som dukker opp med noen minutters mellomrom.

Astronomieksperten at det likevel er usikkerhet knyttet til denne hypotesen.

- På bildene jeg har sett ser det ut som om at minst to av disse objektene går inn i atmosfæren og brenner opp. Det ser man på at de har en ekstra stor 'flamme' på enden. Mens andre av objektene kan se ut som om de er i bane.

Ikke hemmelig romfartøy

Thorvaldsen funderer også på om det i så tilfelle kan stamme fra et forlatte romfartøy.

- Slike rekker med objekter som dukker opp som perler på en snor gjør gjerne det. Da snakker vi ofte om mindre deler. Meteorer og meteoritter er ofte såkalte 'ensomme ulver' på sin ferd gjennom verdensrommet.

Men som sagt er ikke Thorvaldsen 100 prosent sikker, og han er svært interessert i å få vite om det er andre hypoteser der ute. Det eneste han med noenlunde sikkerhet avfeier er forslaget om lysglimt fra et hemmelig amerikansk romfartøy.

- Romfartøyet som blir nevnt, X-37B, går i likhet med de aller fleste andre av de amerikanske fartøyene i bane rundt ekvator. Dermed ville man ikke kunne sett disse her.

- Ikke en meteor

Nordlys har også vært i kontakt med kjendisastronomen Knut Jørgen Røed Ødegård. Da han får forklart hvordan lysglimtene har oppført seg, reagerer han slik:

- Da er det hvert fall ikke en meteor. De oppfører seg ikke slik, sier astrofysikeren.

På stående fot kommer han ikke på noen god forklaring og ber derfor Nordlys om å sende over bildene slik at han får tatt et nærmere blikk på dem.

- Svingte av

Bare minutter etter at Nordlys har publisert saken, er det andre vitner på som melder seg på debatten.

En kvinne, som vil være anonym, forteller at hun observerte lysfenomenet fra Kvaløya allerede litt før klokken 2300 mandag kveld.

Kvinnen forteller at hun var ute for å lufte hunden da hun observerte lysobjektet. Hun byr imidlertid på en ny opplysning. For ifølge kvinnen skal objektet ha oppført seg 'rart'.

- Det svingte på en måte av og forandret retning. Det samme skjedde flere ganger, hver gang jeg så det, forteller kvinnen.

Har du et forslag til hva det kan være fotografen har fanget på film? Send til nett@nordlys.no eller ta kontakt på TLF 77610500.