Ekspert: - Det er ingen grunn til å stole på kineserne om dagen

- VÆR FORSIKTIG: Statsviter og professor Kjell Arne Røvik er meget skeptisk til Huang Nubos inntog i nord.

- VÆR FORSIKTIG: Statsviter og professor Kjell Arne Røvik er meget skeptisk til Huang Nubos inntog i nord. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Nordlys kunne fredag kveld avsløre at forretningsmannen og grunneieren Ola O.K. Giæver jr. har solgt 1.000 mål i Lyngen kommune til den kinesiske millardæren Huang Nubo. Der skal han bygge en luksusresort for kinesiske turister.

Statsviter og professor ved Universitet i Tromsø, Kjell Arne Røvik, reagerer kraftig da Nordlys informerer han om handelen.

- Hvis kinesere i stort volum kjøper opp land i Nord-Norge er det ytterst betenkelig. Det er all grunn til å tro at de fleste enkeltvise kinesere som opptrer slik utenfor Kinas grenser, på en eller annen måte er koplet opp i mot det kinesiske statskapitalitiske systemet. Det er et system på kontinuerlig jakt etter naturressurser overalt på kloden - også i Nord-Norge. Og når vi f.eks. vet at landsdelen bl.a. kan bli et mekka for mineraler i årene fremover, så bør varsellampene blinke.

Huang Nubos inntog i nord mener Røvik er betenkelig.

- Det er selvsagt flott for Lyngen kommune og kjempemessig at Giæver jr. mener han er en ærlig forretningsmann, og jeg har ikke grunnlag for å hevde at vedkommende kjøper i Lyngen er agent for Kinesiske myndigheter. Likevel er det all grunn til å advare på generelt grunnlag mot denne type oppkjøpsvirksomhet, sier statsviteren.

Han legger til at man foreløpig ikke kan vite hensiktene til kinesiske myndigheter.

Artikkeltags