Edderkoppene inntar Tromsø

Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Lørdag åpner en stor edderkopputstilling ved Tromsø Museum. SE BILDENE: WEB-TV:

DEL

– Det er klart at legger jeg fingeren rolig ved siden av den, og den er sulten, kan den jo bite. Men da er det min egen feil, sier Petter Jordan, og ser på en tarantell av typen Brazilian Black. Eller svart brasilianer på norsk.

WEB-TV: Se, de rører på seg!

Hovedfag i edderkopper

Petter «Edderkopp» Jordan har siden guttedagene vært over middels interessert i edderkopper. Nå er han ferdig utdannet arachnolog, eller hva man skal kalle det. Han har iallfall hovedfag i edderkopper, og er spesialist på de søramerikanske artene.

Lørdag 26. januar åpner Tromsø Museum en utstilling med 40 forskjellige typer edderkopper.

SE BILDENE: Edderkopper!

Utstillinga har Jordan satt opp på vegne av Akvariet i Bergen, på bestilling fra Tromsø Museum.

Dyr utstilling

Edderkopp-utstillinga er en av de sprekeste utstillingene på lenge ved museet, men det koster.

– Det er en av de dyreste utstillingene vi har hatt noen gang, sier Per Helge Nylund, formidlingskonsulent ved Tromsø Museum.

– Det som er tøft er at her har vi levende dyr. Og så har vi noen av de merkeligste dyrene som finnes på vår planet. Vi profilerer oss gjerne mot nordområdene, men i vintersesongen må vi ha en del andre ting også, sier Nylund om utstillinga.

Den første helga vil Petter Jordan være til stede, men etter hvert tar Nylund over de faglige spørsmålene.

Ikke farlige

Edderkoppene på utstillinga kommer i alle varianter, og noen av dem har nok vært gjenstand for en urettferdig behandling i diverse fiksjons- og skrekkfilmer.

– Det er trist at de har et såpass negativt rykte som de har. Av omtrent 40.000 arter som er beskrevet, er det bare cirka 20 av dem som er potensielt farlige for mennesker, sier Jordan.

Han drar fram et eksempel med edderkoppen Sort enke, som tradisjonelt er oppfattet som svært farlig.

– Tusenvis av folk blir bitt hver dag, men bare seks prosent trenger noen form for behandling. Sjansen for å dø er vel noe sånn som 0,002 prosent. Det er sterkt overdrevet hvor farlig det er å bli bitt, sier Jordan.

Kurer din fobi

Lørdag er det muligheter for å få ta på edderkoppene. Og Jordan oppfordrer folk med arachnofobi til å møte opp.

– Hvis man har fobi, er dette en kjempefin arena for å bli kvitt den, lover han.

I løpet av våren arrangerer museet kveldsvandringeer i edderkopp-utstillinga. Dette fordi edderkopper er mer aktiv om natten.

Søndag 24. februar er det foredrag om edderkoppfobi, mens søndag 9. mars er det foredrag om edderkoppenes rolle i Hollywood-filmer.

Utstillinga varer til 30. mars.

Artikkeltags