Dusj bort negative tanker

Artikkelen er over 3 år gammel

Negative tankestrømmer skal byttes ut med positive.

DEL

- Man kan tenke «Ingen liker meg», eller så kan man tenke «Noen liker meg, og andre liker meg ikke». Det siste er en mer balansert tanke, som skaper flere positive følelser enn den første tanken, sier Nils Kolstrup, kognitiv terapaut og fastlege ved Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin (NST).

Depresjonsdusjen presenteres av NST under Forskningsdagene i Tromsø denne uken. Den skal illustrere et viktig prinsipp om at negative tankesett kan byttes ut med positive - hvis man trener seg opp.

- Tanker skaper følelser. Det vi tenker å gjøre er å la personen som står i dusjen få høre en rekke negative setninger om seg selv, med lyset avslått. Så tar vi en liten pause, personen skal da få kjenne på hvordan de føler seg, før de går inn igjen. Da får personen lytte til noen positive setninger om seg selv, med lyset på, forklarer han.

Tabubelagt tema

Hensikten med depresjonsdusjen er å vise at det man tenker påvirker hvordan man føler seg og de fysiske reaksjonene man får av tanker. Man kan endre fokus og å få et balansert følelsesliv.

Annelill Bruun Flaamo, kommunikasjonsrådgiver ved NST, mener presset om å fremstå suksessfull forsterker et tabubelagt tema.

- Til en hver tid er hver femte nordmann deprimert, det har blitt en folkesykdom. Flere opplever idag et økt press om å være perfekt og mange sliter med eget selvbilde. Man skal være sterk og det eksisterer en forakt for svakhet, sier hun.

Hyller Lene Marlin

- Det er så flott at en person som Lene Marlin står fram og forteller om sine problemer. Hun har virkelig hjulpet med å vise så tydelig hvordan en negativ tankestrøm påvirker følelseslivet og hvor uavhengig slike tanker er av den ytre verden. Hun har også vist at det går ann å endre på det, om man gjør noe med disse tankene, sier Kolstrup.

Nils Kolstrup forteller at man kan lære seg selve teknikken og det kan man gjøre ved hjelp av selvhjelpprogrammet MoodGYM.

- Kognitiv terapi handler om å lære seg å snu tanker slik at man får følelsene med, sånn at man reagerer annerledes. Hvordan vi føler oss, er et resultat av hva vi tenker, forklarer Kolstrup.

MoodGYM er et nettbasert kurs som er rettet mot personer som ønsker å forebygge mentale problemer, eller å takle vanskelige problemer. Programmet er bearbeiet til norske forhold av Universitetet i Tromsø. Kurset er gratis og er bygget opp i fem moduler, det kan gjennomføres på egenhånd eller i samråd med lege.

- Forskning viser at det virker, dersom man gjennomfører det, sier Kolstrup.

Depresjonsdusjen kan prøves ut av alle under Forskningsdagene og det er Bernt Bjørn, skuespiller fra Ferske Scener, som leser tankene.

Artikkeltags