Dette kan være verdens nordligste alpakka-baby. Eller cria, som det egentlig heter.

For da matmor Anita Karlsen på Storbukt Gård ved Laksvatn i Tromsø kommune kikket ut av vinduet mandag, så hun noe som hun har ventet lenge på.

Ute på jordet hadde en alpakka - etter 11,5 måneders svangerskap - endelig nedkommet med et lite nurk.

Kalt opp etter svigermor

- Det var stor stas. Hun har fått navnet Oddlaug. Vi satser på norrøne navn og dessuten har jeg en svigermor som heter Oddlaug. Men jeg måtte sjekke med henne først, ler Karlsen.

- Så hun ble ikke fornærmet?

- Nei, nei, det gikk greit.

Oddlaug er et voksent "spedbarn" med sine 7,9 kilo, men så er alpakka-svangerskapet lengre enn de fleste andre.

- Ja, de går 11,5 måned. Det er lenge og de føder bare én om gangen. Denne gikk gravid i 342 dager, som er over terminen, sier Karlsen.

Fru - og nybakt mamma - Alpakka ble hentet sørfra i fjor til den lille bygda utenfor Tromsø og da var hun allerede bedekket av en premiehingst.

Med den siste tilveksten teller nå alpakka-flokken 14 på det lille gårdsbruket Storbukt gård & Arctic Alpaca.

Eksklusivt fiber

- Alpakkaene er enkle dyr. De går ute hele året, og trenger bare et lite bygg for å søke ly. De takler det nordnorske klimaet helt fint, det er verre der de kommer fra i fjellene i Sør-Amerika.

Nå satser de på å etterhvert å produsere alpakka-garn lokalt i kommunen.

- UIla er et ekslusivt fiber, av fin kvalitet. Det isolerer sju ganger mer enn saueull og er sterkere. Og siden hårstråene er hule, blir det veldig lett.

Neste fødsel er ventet i juni, og Karlsen sier at de har skaffet seg en avlshingst som gjør at de kan satse på avl og oppdrett av alpakkaer.