Du kan få 100.000 for meteoritt-stein

Artikkelen er over 13 år gammel

Restene av meteoritten som eksploderte over Nordreisa kan være ekstremt verdifulle. Samlere betaler opp til 100 000 kroner for sjeldne steiner fra verdensrommet.

DEL

Astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard og forsker Morten Bileth oppfordrer folk til å lete etter meteoritter i Reisadalen og nærliggende områder. Er du heldig kan det bli en innbringende leting. Den som finner stenen eier den.

– Finner du en vanlig sten på noen få hundre gram kan du få et par tusen kroner for den. Skulle du være så heldig å finne et sjeldent og stort eksemplar kan prisen komme opp i 50-100 000 kroner, sier Bileth. Spesielt håper han samene som ferdes i fjellområdene er observante.

– Mitt håp er at folk skal bli mer oppmerksomme på sten når de er ute å ferdes i naturen. Det finnes ganske sikkert mange 1000 stener som stammer fra verdensrommet i området. Bare i Antarktis ble det funnet 13.000 sten på få år, sier Morten Bileth. Han er en av få som har meteoritter som spesialfelt.

Typiske kjennetegn

Et fellestrekk for de aller fleste meteoritter er et svart til mørkt brunt ytre utseende som skyldes overflatesmelting i høy hastighet gjennom atmosfæren. Spesielt gjelder dette ferske meteoritter.

– De blekner noe etter hvert som forvitringsprosessene på jorden setter preg på dem. Selv om de ser kjedelige ut på utsiden har de noen spesielle og typiske kjennetegn. De har som regel avrundede former med svake groper i steinen, men ikke alltid. Eksploderer de høyt oppe får dem god tid til å «forme» seg på vei ned, men eksploderer de lengre ned kan det resultere i merkelige former. Ofte er stenen tyngre enn andre sten, forklarer Bileth som selv samler på meteoritter.

Ta kontakt

– Meteoritter stammer fra vårt eget solsystem, og nesten alle er fra asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter samt noen ytterst få fra Mars og Månen. Ved aldersbestemmelse har man funnet at meteorittene ble dannet for 4,5-4,6 milliarder år siden, som er den antatte alder på vårt solsystem, sier Bileth. Han oppfordrer folk til å ta kontakt på mailadresse dersom de har spørsmål.

Artikkeltags