- Drept med støvsugerrør

ÅSTED: En 55 år gammel mann ble funnet drept i sitt hjem i Olderdalen i Kåfjord 21. september i fjor.

ÅSTED: En 55 år gammel mann ble funnet drept i sitt hjem i Olderdalen i Kåfjord 21. september i fjor. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

To menn er tiltalt for drap under særdeles skjerpende omstendigheter etter at 55-årig mann ble funnet død. Begge nekter skyld.

DEL

Etter ordre fra Riksadvokaten, har statsadvokaten i Troms og Finnmark tatt ut tiltale mot to menn på henholdsvis 31 og 40 år for å ha drept en 55-åring fra Kåfjord i Troms.

Ifølge tiltalen skal drapet ha skjedd under særdeles skjerpende omstendigheter - noe som gir en strafferamme på inntil 21 års fengsel.

Påtalemyndigheten mener at avdøde ble mishandlet med et støvsugerrør natt til 21. september i fjor - før han noen timer senere døde av blodtap og/eller hjertesvikt som følge av skadene han var påført.

- Ut fra tiltalens bestemmelser, er dette en veldig grov sak, sier statsadvokat Torstein Lindquister, som er aktor i saken når den i oktober skal opp for Nord-Troms tingrett.

Satt av to uker i retten

Det var formiddag lørdag 21. september at 55-åringen ble funnet død av en bekjent som skulle på besøk til ham hjemme i Olderdalen. Vedkommende varslet ambulansepersonell, som deretter koblet inn politiet.

10. oktober slo politiet til mot de to mennene som nå er tiltalt. De ble pågrepet i sine respektive hjem i henholdsvis Olderdalen og Kvæfjord - og har siden sittet varetektsfengslet. Begge nekter straffskyld.

Det er satt av to uker til rettssaken, som er forhåndsberammet for tingretten 6. til 21. oktober.

- Bevisførselen omfatter en del bevegelser før og etter tidspunkter for handlingene. I tillegg er det redegjørelse for tekniske undersøkelser, funn, rettsmedisinske undersøkelser også videre. Det kan godt hende at det tar mindre enn to uker, sier Lindquister.

- Tidligere straffesak blir tema

Som Nordlys tidligere har omtalt, ble avdøde frifunnet i en straffesak i Hålogaland lagmannsrett i 2012 - etter først å ha blitt dømt til fengsel av Nord-Troms tingrett.

Fornærmede i den saken har i likhet med avdøde og begge de tiltalte, tilknytning til Olderdalen. Politiet har tidligere uttalt at de undersøker sammenhengen mellom den gamle straffesaken og drapet.

Lindquister bekrefter at det også vil bli et tema når drapet skal for retten.

- Ingen av de tiltale hadde befatning med den gamle saken, men det vil nok likevel bli et tema under bevisførselen, sier statsadvokaten, uten at han ønsker å utdype det nærmere.

De to mennene er også tiltalt for voldtekt i tilknytning drapet.

- Han er sliten og lei

Har det foreløpig ikke lyktes for Nordlys å få en kommentar fra 31-åringens forsvarer. 40-åringens forsvarer, advokat Svein Kristian Wikstrøm, gjentar at hans klient nekter enhver befatning med saken.

- Jeg har forberedt ham på at kan komme en tiltale i saken, men det endrer ikke hans holdning. Den har vært den samme hele tiden. Han er sliten, lei og har sittet i varetekt siden han ble pågrepet og gjør det fortsatt, sier Wikstrøm og understreker at hans klient nekter straffskyld.

- Han påstår at han ikke har noen forbindelse til denne saken, sier Wikstrøm.

Bistandsadvokat Siv Hallgren representerer avdødes sønn. I en kort kommentar sier hun at hennes klient er kjent med innholdet i tiltalen.

- Han vet hva den går ut på og forbereder seg på rettssaken. Det er ikke avgjort om han vil følge den, men det er trolig, sier Hallgren til Nordlys.

Artikkeltags