64 gamle år Magne Sigmund Hanssen fra Vassjord på Senja har vært savnet siden 10. mai i år. Rumeneren som nå er siktet, meldte seg selv for politiet i Skien mandag formiddag. Han har forklart at han drepte Hanssen, pakket ham inn et teppe og dumpet ham i Skienselva. Drapet skal ha skjedd 21. april.

Nordlys har snakket med personer som sto Hanssen svært nær. En av dem er Odd Arvid Stykket, daglig leder i norgesavdelingen av organisasjonen Prison Fellowship.

Skulle feire jubileum - dukket ikke opp

- Magne har vært min nærmeste samarbeider de tre siste årene. Han var med å etablere den norske avdelingen av Prison Fellowship for 25 år siden, sier Stykket som skjønte at noe var galt allerede 26. april.

Da skulle Prison Fellowship Norge (PFN), en tverrkirkelig organisasjon for hjelp til innsatte og deres pårørende og de som er offer for kriminalitet, feire jubileum i Bærum. Men Magne Sigmund Hanssen uteble.

- Han var påmeldt, hadde bestilt hotellrom og gledet seg sånn til å komme. Vi hadde prøvd å komme i kontakt med ham for å blant annet få koordinert kjøring. Men vi fikk ikke tak i ham og han dukket ikke opp den helga. Det var så ulikt ham. Han brukte alltid å gi beskjed, han var så pliktoppfyllende. Vi tenkte kanskje han var blitt syk, eller reist utenlands. Han hadde så mange oppdrag i utlandet, han hjalp folk over hele verden, forteller Stykket.

Men Stykket kunne ikke skjønne at en person førte sirlige dagbøker over alle han møtte og snakket med bare uteble sånn uten videre.

Vennene ringte til fem-seks av landene hvor Hanssen reist mest, men vennen var sporløst borte.

- 100.000 av egen lomme

Hanssen var ved siden av å være sentral i Prison Fellowship, også medlem i menigheten Troens Liv Bibelsenter i Skien. Gjennom den reiste han til land som Zanzibar.

- Han samlet inn penger til en barneskole der, sier Stykket, som sier at Hanssen brukte 100.000 av egen lomme på den turen.

Vennen forteller at Hanssen fortalte ham om ungdomstida på Senja, og Hanssen omtalte seg selv som en "rabbagast" hvor det var omgang med både alkohol og narkotika.

- Men Magne ble omvendt, han ble personlig kristen. I stedet for å trenge hjelp, valgte han å hjelpe andre. Han var et helt spesielt menneske som jeg var heldig å få lære og kjenne. Tapet av Magne er et voldsomt savn for veldig mange.

Han var også godt kjent i menigheten The Way i Skien. Pastor Anita Nystrand sier til Nordlys at Hanssen ikke var medlem, men ofte innom menigheten og at hun kjente godt til ham og hans familie.

Hjalp siktede

En av dem som fikk hjelp av Hanssen var mannen som nå er siktet for drapet.

Stykket sier at selv da mannen var involvert i en alvorlig voldsepisode, støttet Hanssen siktede og tok vare på ham.

- Magne ble veldig forskrekket over det som hendte, men ga ham husvære og lommepenger. Vi har mistet en som virkelig tok kjærlighetsbudet på alvor.

Magne Sigmund Hanssen etterlater seg to barn som han hadde med sin rumenske eks-kone og fem barn fra et tidligere ekteskap.

Han har en bror på Senja, og skal ifølge Stykket ha både hytte og bolig på Senja.

Ikke erkjent straffskyld

Rumeneren har forklart hvordan drapet skal ha skjedd, men verken politiet eller forsvarsadvokaten hans, Bjørn Nærum, vil uttale seg om dette.

Nærum forklarer overfor Telemarksavisa at hans klient ikke har sagt hvorfor han valgte å gå til politiet og fortelle om drapet.

- Hvorfor vil han ikke erkjenne straffskyld?

- Han har tanker om at han ikke ønsker å gjøre dette nå, men heller avvente. Han har verken sagt ja eller nei på skyldspørsmålet, svarer Bjørn Nærum til TA.

Politiet har drevet søk etter Hanssen i Skienselva onsdag, og ifølge Telemarksavisa vil også politiet foreta tekniske undersøkelser av bilen som rumeneren skal ha blitt brukt til å frakte liket ned til elva i, og på det de mener er åstedet, nemlig Hanssens leilighet.