Dra på meteorittjakt

Artikkelen er over 12 år gammel

Har du funnet en merkelig stein som kanskje kan være en meteoritt?

DEL

Da bør du kontakte rett mann. Mannen heter Per Bøe, han er konservator i geologi ved Tromsø Museum og vet mye om meteoritter. Bøe har fulgt omtalen om meteorittnedslaget i Nordreisa med stor interesse, og sist fredag var han selv på meteorittjakt i Nord-Troms etter et konkret tips han fikk inn.

Trenger tips

– Jeg mottar noen få tips og får tilsendt kanskje 10 steiner i året fra folk, men det er altfor lite. Alle som har funnet en stein som de tror kan være en meteoritt, kan sende den til Tromsø Museum for analyse. Du kan også sende et bilde på mail til meg, mailadressen er per.boe@tmu.uit.no. Og folk skal ikke være redd for at det blir bom, det er interessant for oss uansett. Vi mottar også tips med stor takk, sier Bøe til Nordlys.

Geologen har sett bildene av steiner som entusiastiske Nordlys-lesere har sendt inn til avisen, og må dessverre meddele at ingen av dem han har sett til nå kommer fra oven.

Meteorittsamling

De som har lyst til å se hvordan en ekte meteoritt ser ut, kan stikke en tur innom Tromsø Museum, som har en liten, men spennende, samling. På 150 år er det bare funnet 13 meteoritter i Norge, to av dem i Nord-Norge. 2. september 1902 ble Alta-meteorittene, en liten og en stor, funnet av en privat meteorittjeger. Meteoritten falt trolig ned samme år som den ble funnet, på et ukjent sted utenfor Alta. Den lille Alta-meteoritten kan du se på Tromsø Museum. Den store derimot, en pallasitt-meteoritt som veide hele 78,67 kilo, ble solgt til en kjøpmann i Haugesund som solgte den videre til Wien. Der ble det tatt en avstøpning, før meteoritten ble delt opp i biter og solgt til museer verden rundt. Tromsø Museum har nå den originale avstøpningen i eie.

Ut på jakt

6. april 1942 ramlet Pollenmeteoritten ned like ved føttene til en bonde i Nord-Sjona i Nordland. Meteoritten veide 253,6 gram og består av olivin, serpentin og nikkeljern, og lå og freste i snøen da den ble funnet. Denne meteoritten kan du også studere nærmere på Tromsø Museum.

Per Bøe synes det er flott at interessen rundt meteoritter har skutt i været etter nedslaget i Nordreisa.

– Det spesielle med Nordreisa-meteoritten er at den er dokumentert med bilder. Det er helt unikt. Nå gjenstår det bare å finne den. Det faller flere meteoritter ned i Norge hvert år, men bare 13 er funnet de siste 150 årene. Det sier litt om hvor vanskelig det er å finne dem, sier Bøe.

Han oppfordrer både store og små til å gå på meteorittjakt i sommer. I Sverige finnes det flere grupper av meteorittjegere, men i Norge er interessen laber.

– Det er bare å lete. Se etter mistenkelige steiner ute i naturen, gjerne steiner som er litt glatte og ser smeltet ut, og send dem inn til oss, oppfordrer han.

Tromsø Museum planlegger nå å arrangere en egen naturkatastrofe-dag i september, hvor meteoritter vil inngå som et tema.

Artikkeltags