Døgnville muslimer får eksperthjelp for å håndtere mørketida

BØNN: Imam Haitham al-Haddad leder bønnen.

BØNN: Imam Haitham al-Haddad leder bønnen.

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Muslimer i nord sliter med midnattsol og mørketid. Nå skal de få en tidtabell som forteller når de skal be og når de skal faste.

En god muslim skal helst be fem ganger om dagen. Tidspunktene er knyttet til soloppgang og solnedgang. Det samme er fastetider. Men her i nord har vi som kjent mørketid om vinteren og midnattssol om sommeren, da det verken er soloppgang eller solnedgang.

Kloke hoder

En gruppe ved universitetet i Istanbul i Tyrkia har i flere år jobbet med temaet, blant annet ved å måle lyset. Professor Abdulaziz Bayindir fra Istanbul universitet presenterte på et møte i Tromsø lørdag en rapport om det arbeidet som er gjort omkring dette. Møtet samlet 90 imamer og andre muslimske ledere, inkludert en seks-sju etniske norske som har konvertert. De fleste fra Nord-Norge, men også fra Sør-Norge, England og Tyrkia.

Sommeren klar

Professor Abdulaziz Bayindir sier de foreløpig bare har gjort ferdig en tidtabell for sommerhalvåret. Lysmålingene og observasjonene er ikke ferdig ennå for vinterhalvåret.

I tillegg til å måle hvor mye lys det er til ulike tider, forskerne også sett på matematiske, fysiske og geografiske forhold – og Google Maps. De har også sett på hva som står i Koranen, og de har observert dyrs atferd i nord, for eksempel når på døgnet fuglene begynner å synge og når ulike dyr sover.

– Selv om det er sol hele døgnet, er det natt og dag også for dyrene, sier Bayindir.

Gruppen han har ledet, har kommet fram til at ingen skal faste mer enn 13 timer i døgnet når fastetider kommer om sommeren når det er midnattssol.

Og muslimer bør i nord må heretter opp tidlig om morgen om sommeren. Første bønn for dem som bor i Tromsø, er klokka 06.17 når det er midtsommer. Bønnetidene varierer for ulike steder og ulike tider på året.

Omstridt predikant

På møtet lørdag deltok også predikanten Haitham al-Haddad som også er dommer i et shariaråd i England. Overfor Nordlys benekter han å ha kommet med et av de mest omstridte utsagnene; at jøder skulle være etterkommere av aper og griser.

Men han forsvarer dødsstraff for frafalne muslimer.

– Det kan være dødsstraff i muslimske land som har dødsstraff. Jeg sier ikke at det skal være dødsstraff i europeiske land som ikke har dødsstraff, sier al-Haddad.

Sandra Maryam Moe som er leder for den muslimske menigheten Alnor, sier i en kommentar at al-Haddads utsagn om dødsstraff for frafalne muslimer, er meget omstridt i muslimske miljøer. Hun henviser til at det i Koranen står at det ikke skal være tvang i religion. Religion er noe som skal komme frivillig.

SE VIDEO: Sammenligner homoseksualitet med sinnsykdom

LES MER: Omstridt islamsk predikant til Tromsø

LES MER: - Et skalkeskjul for kontakt med reaksjonære krefter

Artikkeltags