Disse krypene inntar stadig flere hjem

Tyske kakerlakker.

Tyske kakerlakker. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

- Det er problematisk å bekjempe dem.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Nordmenns nye reisevaner gjør at vi uvitende tar med oss skadedyr hjem fra utlandet.

En av de som hyppigst tar turen nordover er Tyske kakerlakker, eller Franske kakerlakker som tyskerne har valgt å omdøpe dem.

- Det er et økende problem. Vi ser mer og mer kakerlakker i norske hjem, opplyser Trond Stormo, daglig leder i Aktiv Nord skadedyrkontroll.

Uhygienisk

Insektet trives best i varme strøk, og i Norge er de derfor avhengig av å være innendørs, helst i rom som er temperert over 20 grader.

Får du først krypene på besøk er de vanskelig å bli kvitt.

- Det er problematisk og tidkrevende å bekjempe dem. Mange av dem bærer på en eggkapsel som inneholder 30 nye kakerlakker. Den kan de legge fra seg hvor som helst. Ofte tror man at man er kvitt problemet, og så er de tilbake etter to uker. Derfor har vi alltid et miniumum av to behandlinger, forteller Stormo.

Kakerlakkene trives bakpå kjøleskap og i ventilatorer, og livnærer seg på brødsmuler og fett.

De er i utgangspunktet ikke farlig, men ifølge Stormo er det svært uhygienisk.

- De er smittebærere som springer rundt i huset. For dem er veien kort fra toalettskåla til maten din. De er uhygienisk, men angriper oss ikke direkte, forklarer Stormo.

Blodsugere

Det gjør imidlertid et annet kryp som har gjort sitt inntog i norske hjem, nemlig veggedyr - mer kjent som bedbugs fra amerikanske natteventyr.

- De er jævlig ekkel. De bor ved senga, og gjemmer seg i sprekker. På natta kommer de fram og suger blod fra dem mens du sover, opplyser skadedyrkontrolløren.

Veggedyret skifter skall etter hvert som det blir større, og kan ligge i dvale i ditt hjem i opptil to år. Det er en omfattende jobb å bli kvitt dem da de har blitt immun mot sprøytemiddel.

- Vi angriper dem med varme. De fleste innsekt dør ved temperaturer over 60 grader. Derfor løsner vi på alt av listverk og lamper som de kan gjemme seg under, og skrur opp varmen. Madrassen er det bare å kaste, sier han.

Angrepet fra veggedyret merker du gjennom myggstikklignende hevelser som klør.

Artikkeltags