Tromsø blir arrangør av sjakk-OL i 2014. Avgjørelsen falt like før klokka ni norsk tid under den internasjonale sjakk-kongressen som avholdes under årets sjakk-OL i Khanty-Mansijsk i Sibir.

Dermed blir det Tromsø og ikke den bulgarske motstanderen Albena/Varna som får være vertskap for Magnus Carlsen og de andre verdensstjernene i sjakk.

– Beste noensinne

Ordfører Arild Hausberg i Tromsø kommune og kulturminister Anniken Huitfeldt var i ekstase etter at Norge og Tromsø dro i land en overlegen seier i kampen om sjakk-OL. Regjeringen har stilt 70 millioner til disposisjon for sjakk-OL i Tromsø, og lover en gedigen fest.

– Dette skal bli det beste sjakk-OL noensinne, lover Huitfeldt overfor nordlys.no.

Hun får støtte av Hausberg som mener sjakk-OL er for hele landet:

– Dette er viktig for Norge og ikke bare for Tromsø, sier Arild Hausberg til nordlys.no.

– Ikke sikker på seier

Til NTB sier kulturministeren at hun er overrasket over at Tromsø vant med så klar margin.

– Vi var ikke sikre på seieren, men vi har jobbet hardt med å få det til, sier Huitfeldt til NTB.

Nå gleder hun seg til å ta imot de mellom 150 og 160 nasjonene som vil delta.

– Sjakk er en av verdens største idretter. Idretten har langt større betydning i andre land enn i Norge og mange millioner kommer til å følge sjakk OL via internett. Det har høy prestisje å bli tildelt sjakk OL. Det er en stor anerkjennelse av Tromsø og det arbeidet som selskapet Sjakk Tromsø 2014 AS har lagt ned, sier statsråden til NTB.

– Fantastisk

Generalsekretær Dag Danielsen i Norges Sjakkforbund mottok også beskjeden med stor glede hjemme i Oslo.

– Fantastisk, sier en lykkelig Danielsen til NTB et par minutter etter at han er blitt kjent med at Tromsø fikk arrangementet.

– Vi har allerede forberedt oss i noen år og er godt i gang med det praktiske arbeidet. Jeg er sikker på at det blir et kjempearrangement.

Han sier at svært mye allerede er på plass, men at det fortsatt gjenstår en del på sponsorsiden.

– Husk at sjakk- OL er verdens nest største idrettsarrangement i antall deltakernasjoner, bare fotball VM er større. I Tromsø kommer 150-160 land til å delta, sier han til NTB.

Økt interesse

Danielsen håper at et OL vil få opp sjakkinteressen i Norge enda mer.

– I Norge er sjakk en liten idrett sammenlignet med land sammenlignet med land som Russland, Bulgaria og Spania. Men et sjakk-OL vil bidra til å øke interessen også i Norge, sier Danielsen.

Oppretter reisekasse

De siste dagene har prisnivået vært et argument mot å arrangere sjakk-OL i Tromsø. Mange fattige deltakerland ser seg ikke råd til å ta den lange turen nord til Tromsø, og ryktene har gått både om dyrt øl og dyr kaffe.

LES MER: - Kun en sjanse for Sjakk-OL
LES MER: Innspurten er i full gang

Kulturminister Anniken Huitfeldt har imidlertid lansert et fond med 600.000 euro i potten. Pengene skal gi sjakk-OL i Tromsø i stand til å gi reisestøtte til de fattigste landene på kloden.

Dette ble gjort som et siste forsøk på å vippe avstemningen i Tromsøs favør.

Og man kan vel ikke si annet enn at det var et sjakktrekk?

PROTOKOLL: Gratuler Tromsø her!