Dette må vel være Norges verste veinavn

PROTESTERER: Kjell-Halvard Knutsen ber politikerne i Lenvik om å skamme seg etter at de vedtok at veien gjennom bygda skal hete Burmaveien, et klengenavn som brukes nedsettende på folkemunne. Foto: Torgeir Bråthen

PROTESTERER: Kjell-Halvard Knutsen ber politikerne i Lenvik om å skamme seg etter at de vedtok at veien gjennom bygda skal hete Burmaveien, et klengenavn som brukes nedsettende på folkemunne. Foto: Torgeir Bråthen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Innbyggerne raser: - Politikerne driter seg ut - mobber innbyggerne

DEL

ASPELUND (Nordlys): Lenvik kommune blir beskyldt for å drive med mobbing av egne innbyggere etter at «Burmaveien» ble valgt som offisielt veinavn.

– Politikerne i Lenvik driter seg helt ut når de begynner å mobbe innbyggerne, sier en forbannet Kjell-Halvard Knutsen som bor i området som nå har fått det forhatte navnet Burmaveien.

Historien skriver seg fra slutten av 40-tallet da man begynte å opparbeide vei i området fra Finnfjordeidet og nedover mot Tårnelv. Et arbeid som foregikk med hest og vogn og spade, og som ikke ble lettere av at det var mye myr og sump å forsere.

– En dag det var veldig varmt og karene svettet og sleit, var det en som utbrøt: «Dette er pinadø verre enn å være i Burma». Slik oppsto økenavnet, forteller Knutsen.

Belastende for bygda

Økenavnet har siden blitt hengende ved området, og ifølge Knutsen har det fått en sterkt negativ klang og oppleves som belastende for mange av bygdefolket.

– «Å, dokker bor oppi Burma!»

På den virkelige Burmaveien i Asia ble både kvinner og barn brukt i blodslitet med veiarbeidet, og under krigen skal mange ha satt livet til langs den beryktede strekningen. I forbindelse med at alle i Lenvik nå skal få offisielle veinavn, så Knutsen en sjanse for endelig å bli kvitt «Burmastempelet ». Han ble også oppfordret til å komme med forslag til veinavn, og leverte forslaget Sætermoveien som har historisk forankring i området. Administrasjonen i kommunen gikk også inn for Sætermoveien, men politikerne i utvalget for miljø og forvaltning vedtok likevel at veien skulle hete Burmaveien.

Knallhardt protestbrev

Dette fikk det til å koke over for Knutsen, som satte seg ned og skrev et flengende protestbrev til kommunen. «Jeg har bodd her i 68 år og har aldri opplevd at noen har blitt drept eller slått i hjel på denne veien, som det ble på den virkelige Burmaveien. Skam dere for å legge et sånt navn på veien. Dere er totalt historieløse. Kom dere ned av den høye hesten dere sitter på og gå tilbake på vedtaket. Jeg kan love dere at det sitter en kokforbanna mann og skriver dette brevet », lyder det blant annet.

– Vi hadde en historisk mulighet til å bli kvitt skjellsordet Burma, og det er skuffende at politikerne ikke tenker. Det får meg til å miste all respekt for dem, sier Knutsen.

Det er også sendt klager fra andre beboere i området. Richard Marin Hansen skriver at Burmaveien er like mye skjellsord som Kommelhågen (økenavnet på et annet område i Lenvik), og at det for bygdefolket føles både støtende og komisk.

– Trodde ikke det var negativt

Leder i utvalget for miljø og forvaltning, Louis S. Edvardsen (Frp), bedyrer at man slett ikke hadde til hensikt å støte folk.

– Vi oppfattet det slik at Burmaveien er det navnet folk flest bruker på veien, og vi var ikke klar over at det var knyttet negativitet at navnet, sier han.

I lys av klagene fra bygdefolket vil Edvardsen ta opp saken på nytt i neste utvalgsmøte.

– Det vil være naturlig å se på dette på nytt. Det er ikke hensiktsmessig å ha et navn som folk føler er et skjellsord, sier han.

Artikkeltags