(Nettavisen)

Johnson & Johnson tror det vil være i stand til å sende ut vaksinedoser så snart mat- og legemiddeltilsynet FDA gir grønt lys, opptil 100 millioner doser innen juli, opplyser selskapet.

Til motsetning fra de fleste andre koronavaksiner, gis Johnson & Johnson-vaksinen kun i én dose, ikke to.

Les også: WHOs Europa-sjef om virusmutasjoner: - Jeg er urolig

Kan bli neste i Norge

På en vaksineorientering torsdag sa Folkehelseinstituttet at Johnson & Johnson-vaksinen ser ut til å være den neste vaksinen som står for tur i Norge etter AstraZeneca, som nå har fått norsk godkjenning.

Vil søke i Europa

Det kan ta flere uker å få den godkjent, men om alt går knirkefritt, blir vaksinen den tredje til å få godkjenning i USA, etter Pfizer/BioNTech og Moderna. Selskapet planlegger å søke om en lignende godkjenning i Europa snart.

I resultater fra kliniske tester i fase 3 av vaksine-utprøvingen, viste den seg å være 66 prosent effektiv i å stanse moderat og alvorlig covid-19-sykdom, opplyste legemiddelgiganten forrige uke. Nesten 44.000 mennesker i en rekke land deltok i studien.

Vaksinene til Pfizer/Biontech og Moderna har en effektivitet på henholdsvis 95 og 94,1 prosent.

Varierende resultater

Johnson & Johnson-resultatene viste også at vaksinen er mindre effektiv enn snittet på 66 prosent i Sør-Afrika og mer effektiv i USA.

I Sør-Afrika beskytter den kun 57 prosent av de vaksinerte, mens andelen i USA er 72 prosent. Forklaringen er at en mer smittsom virusvariant er langt mer utbredt i Sør-Afrika enn i USA og en rekke andre land, og vaksinen beskytter ikke like godt mot denne som andre varianter, ifølge selskapet.

I studien var den 85 prosent effektiv mot de mest alvorlige symptomene av covid-19, og når forskerne målte fra fire uker etter vaksinen ble gitt, var det ingen av de vaksinerte som døde eller ble innlagt på sykehus.

(©NTB)