Gå til sidens hovedinnhold

Dette fant politiet under HA-razzia

Artikkelen er over 8 år gammel

Slik startet opprullingen av Nord-Norges største narkosak. Nordlys følger saken fra rettssalen.

Da politiet 13. januar 2011 slo til mot Hells Angels i Oslo, fant de en mindre mengde narkotika og 13 våpen. Det ble startet på etterforskningen av det som skulle vise seg å være den største narkotikasaken i Nord-Norge noen sinne.

LES OGSÅ: Politiet slår jernring rundt mafiasaken

Slik skisserte statsadvokat Hugo Henstein opp bakgrunnen for straffesaken mot åtte menn som startet i Nord-Troms tingrett mandag formiddag.

Blant de tiltalte er den 50 år gamle lederen av Hells Angels i Norge. Det var han som var gjenstand for razziaen i Oslo i 2011, hvor også en harstadmann (34) ble pågrepet.

Støttemedlem

Mannen er medlem av HA-støtteklubben Warriors MC, og skal ifølge påtalemyndigheten ha hatt en mottakerrolle i Harstad-området for narkotika fraktet sørfra.

Etter hvert som saken fra januar 2011 begynte å rulle, ble også flere personer trukket inn i etterforskningen og underlagt kommunikasjonskontroll, altså telefonovervåking.

Til sammen dreier dette materialet seg om 35.000 samtaler og 24.000 sms-er. I retten vil påtalemyndigheten legge fram rundt ti timer med samtaler, rundt 200 sms-er og har stevnet 39 vitner.

Som et puslespill

Særlig overvåkingsmaterialet er av stor betydning for aktoratets bevisførsel, forklarte Henstein i sitt innledningsforedrag.

- Bevisbildet vil bli fragmentarisk. Et passende bilde å gi, er at det kan være et puslespill hvor vi fortløpende vil legge ut puslespillbrikker. Det vil i begynnelsen være vanskelig å se hva disse brikkene skal gi et bilde av utad, og vi vil heller ikke få alle brikkene på plass. Noen brikker vil mangle, men vårt mål er at vi skal få fram så mange brikker at retten ikke er i tvil om hva slags bilde de ser når bevisførselen er avsluttet, sa Hugo Henstein.

LES OGSÅ: Strengt sikkerhetsnivå i Hells Angels-rettssak

Selv om flere av de tiltalte er tilknyttet Hells Angels, understreker statsadvokaten at det ikke er klubben som står på tiltalebenken.

- Det er et viktig poeng at det er enkeltindivider som er tiltalt, ikke noen klubb. Tilknytningen til denne klubben er likevel nødvendig å belyse i en del av bevisførselen. Tiltalte har relasjon til klubben, og flere møter har skjedd på klubbhus, sa Henstein.

Enkeltmennesker

Det var også et tema da Knut Smedsrud, forsvarer for den 50 år gamle lederen, kommenterte aktors innledningsforedrag.

LES OGSÅ: Slik rullet politiet opp narkonettverket

- Vi skal ikke glemme at det ikke er organisasjonen som er tiltalt, men enkeltmennesker. Enkeltmennesker som skal ha den samme rettsikkerheten som andre uansett om de er medlemmer av organisasjoner eller ikke. Jeg synes det er viktig å minne om dette, særlig når man ser pressedekningen som denne saken får. Det krever stort fokus og stor bevissthet fra rettens side for å klare å sette til side disse inntrykkene, sa Smedsrud.

Nordlys følger saken.