Dette er politiets nye våpen

Politimester Torbjørn Aas har tro på multicopteret som et effektivt verktøy for politiet. Til høyre står Karasjojk-mannen Roy Thomassen med modellen han har spesialkonstruert for politiet.

Politimester Torbjørn Aas har tro på multicopteret som et effektivt verktøy for politiet. Til høyre står Karasjojk-mannen Roy Thomassen med modellen han har spesialkonstruert for politiet. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Kan utstyres med både tåregass og flashgranater.

DEL

Politiet i flere land bruker det allerede. Nå blir multicopteret testet ut i Finnmark. Fredag ble en modell, spesielt rigget for ulike politioppgaver, demonstrert ved Garnisonen i Porsanger.

- Vi ser for oss mange områder hvor dette kan bli et verktøy av stor verdi for oss, sier politimester Torbjørn Aas.

- Det kan være for å skaffe oversikt gjennom direkte overføring av bilder fra lufta i et skredområde, ved en brann eller en trafikkulykke. Vi ser også muligheter for å bruke det til oppsyn i utmarka, for eksempel til telling av rein. Ikke minst her i Finnmark, hvor krevende oppdrag i vidstrakte områder ofte må løses av få personer, ser vi for oss at multicopteret kan være til stor hjelp.

Bedre sikkerhet

- Det handler ikke bare om effektiv innhenting av informasjon, men også om sikkerhet for mannskapene i ulike situasjoner. Hvis bilder fra et multicopter gjør at vi f.eks. slipper å sende folk inn i et skredfarlig område eller en farlig situasjon ved et væpnet oppdrag, er jo mye vunnet.

Politimesteren i Hammerfest skal være den første i landet som seriøst vurderer å anskaffe mikrohelikoptre og trene opp personell til å bruke dem.

Bakgrunnen er entusiaster i egne rekker som har argumentert godt for de små luftfartøyenes potensial. For en tid siden ble to rimelige modeller kjøpt inn til politistasjonen i Hammerfest, slik at man kunne gjøre seg bedre kjent med teknologien.

- Det krever selvsagt spesiell kunnskap og kompetanse å operere et multicopter med kamera og annet tilhørende utstyr. De er også underlagt bestemte restriksjoner av luftfartsmyndighetene. Men alt dette skal være overkommelige utfordringer, hvis vi kommer til at muliticopter er noe vi bør satse på, sier Aas.

Ekspert fra Karasjok

Karasjok-mannen Roy Thomassen står sentralt i politets multicopter-prosjekt. Thomassen har lang erfaring med både bygging og flyging av ulike typer modellfly og -helikoptre. Det var Thomassen som i går stilte med prototypen av et politi-multicopter på Garnisonen i Porsanger. Han har selv konstruert og bygget det.

- Denne modellen har en løftekapasitet på 12 kilo. Den er utstyrt med full autopilot og kan programmeres for å fly fra A til B - og videre til C og D og tilbake igjen. Også kameraet kan programmeres til å utføre bestemte oppgaver. Multicopteret kan også armeres med ulike våpen som flashgranater, tåregassgranater og pepperspray. Det er enkelt å bruke og manøvrere. Hvem som helst kan lære det. Dette multicopteret koster rundt 50.000 kroner, sier Thomassen som har eksperimenert med ulike multirotorfartøy i over 20 år.

- Jeg har tidigere jobbet som journalist og som brannmann. Jeg har mange venner i politiet og har sett hvilken risiko de ofte utsetter seg for, ikke minst på skarpe oppdrag. Derfor synes jeg det er gledelig at politimester Aas tar denne teknologien på alvor. Jeg har skjønt at han er litt mer en middels flyinteressert. Det er kanskje en forutsetning. Selv er jeg vel kjent som litt sprø på området. Jeg har forsket mye på å få ting til å fly, ler Karasjok-mannen.

Godt mottatt

Ifølge Thomassen er muliticoptre for lengst tatt i bruk av politiet i land som England, Tyskland og Kina. Nå kan altså Vest-Finnmark bli det første politidistriktet i Norge med eget multicopter.

- Det later i alle fall til at politimester Aas er interessert i å ta dette videre. Vi har avtalt videre utprøving, sier Thomassen.

- Når vi først har en slik ressursperson og pådriver i vårt eget område, synes jeg der er fornuftig å bruke ham, sier Torbjørn Aas.

Han legger til at multicopter-prosjektet ble presentert for Hovedarbeidsmiljøutvalget i politiet, da utvalget nylig var samlet til møte i Hammerfest. Responsen var positiv.

- De syntes det var spennende at vi tenker nytt og offensivt på teknologi, sier han.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken