Kjører du fra Tromsø til Kaldfjord rett forbi avkjøringen til Ersfjordbotn, ligger den lille idyllen av et gårdstun rett nedenfor veien med fjorden som nærmeste nabo.

En rødmalt låve er det første som møter besøkende til den relativt nystarta butikken «Budeia».

- Her var det egentlig lagringsplass for båt. Og i kjelleren var det sau og hest, forteller Laila Gustavsen.

Åtte år er det gått siden hun og mannen bosatte seg her. Siden den gang har Laila drevet med en del kursvirksomhet ved siden av annen jobb, men i 2010 begynte hun for alvor å drømme om noe større.

Nettbutikk

- Det var en periode da jeg måtte bestemme meg for enten å finne en ny jobb, eller satse mer på dette. Jeg valgte det siste. Du kan si dette er resultatet når man ikke helt vet hva man vil bli når man blir stor, ler Laila.

I november i fjor åpnet hun låvedøra til «Budeia». Her selger hun dameklær, interiør, keramikk, smykker og enkelte lokale varer som honning fra Bardu og såpe fra Andøya. I tillegg serveres det kaffe og bakst av ulikt slag.

I starten trodde hun det var salget på nettbutikken med samme navn som ville bli den store satsingen.

Men nå har hun erfart noe annet.

- Det kommer jo så mye folk, så det er åpenbart her det foregår. Jeg tror det handler om at mange har lyst til å ta seg en tur ut fra byen for å finne litt ro og stillhet.

SE FLERE BILDER: Norges hyggeligste butikk

Nominert av kunde

«Budeia» har bare åpent om søndagene, men da fylles låven til gjengjeld av alt fra 50 til 150 besøkende.

- Sist søndag hadde vi for en gangs skyld annonsert i avisa. Da kom det så mange at jeg ikke har tall på det. Vi holdt på å springe oss i hjel.

Laila Gustavsen skryter av sine kunder. Det er noe med stemninga og omgivelsene som ikke gir næring til det sedvanlige shoppestresset.

- Gjestene er så utrolig hyggelige - alle som kommer hit smiler og virker så fornøyde.

Det var en av disse fornøyde kundene som nominerte «Budeia» i konkurransen «Norges hyggeligste butikk» i regi av bladet Kamille.

«Budeia» ble valgt ut som en av åtte finalister - og i forrige uke ble det klart. Låvebutikken i Kaldfjorden fikk flest stemmer, og gikk helt til topps.

- Det var en stor overraskelse, og jeg ble kjempeglad, fastslår Laila.

Vokser stadig

I tillegg til butikkdriften arrangerer «Budeia» stadig flere selskaper og private sammenkomster. Det kan være alt fra bedrifter som vil ha et lunsjmøte, til en jentegjeng som samles til en bedre midag.

I mai kom selveste Olympiatoppen til «Budeia» der de fikk servert bacalao etter et trenerseminar i Tromsø.

Ved slike store arrangementer får «Budeia» hjelp til menyen fra Eide Handel. Mindre selskap klarer Laila selv - med stødig hjelp av ektemannen Truls Hallen.

- Jeg er ikke så flink til å lage mat, men han er en kløpper på kjøkkenet.

For øvrig har både familie og venner bidratt sterkt på dugnad og med annen hjelp i løpet av årene det har tatt å renovere og bygge om låve og uthus til butikkdrift og serveringssted.

Nå er driften så veletablert at Laila faktisk må tenke på å ansette flere - i alle fall slik etterspørselen ser ut til å utvikle seg.

- Jeg har noen deltidsansatte, men jeg ser at det innimellom er behov for noen flere. Jeg er veldig opptatt av at det faktisk skal være bra det vi har her.