Dette er musejegerens beste tips

FELLA: Musa søker oftere inn i frostperiodene. Skadedyrbekjemper Tom Arild Jensen i Aktiv Nord Skadedyrkontroll sier de lader musefellene med peanøttsmør. Foruten forebygging, så er fella ditt viktigste våpen. ? Vi bruker masse feller og gift. Vi setter alltid opp feller ved kjøkkenbenken, sier Jensen. Kjøkkenbenken er ofte musa sitt mål i huset.

FELLA: Musa søker oftere inn i frostperiodene. Skadedyrbekjemper Tom Arild Jensen i Aktiv Nord Skadedyrkontroll sier de lader musefellene med peanøttsmør. Foruten forebygging, så er fella ditt viktigste våpen. ? Vi bruker masse feller og gift. Vi setter alltid opp feller ved kjøkkenbenken, sier Jensen. Kjøkkenbenken er ofte musa sitt mål i huset.

Artikkelen er over 3 år gammel

Varme hus gir mange mus. Nå søker skadedyrene inn i varmen.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Jo kaldere det blir ute, jo større sjanse er det for at musa søker seg inn i huset ditt. I frostperioden vi nå er inne i, opplever mange husstander uønskede gjester.

– Vi merker at vi får flere henvendelser fra både privatpersoner og næringsliv i frostperiodene. Det er helt vanlig at mus trekker inn i hus når det blir kaldvær ute, sier Tom Arild Jensen, skadedyrbekjemper i Aktiv Nord AS, som driver med skadedyrkontroll i Tromsø.

Det er mange ting en kan gjøre selv for å forebygge at mus trenger inn i huset ditt. Spesielt på utsiden av huset. Viktigst er det å sikre huset med musesperrer under kledningen og netting for ventiler.

Ikke stable ved etter husvegg

– Folk kan også være oppmerksom på at det ikke nødvendigvis er så lurt å stable ting opp etter husveggene. Vedstabler inntil husveggen for eksempel, kan lage den reineste musetrappa, sier Jensen.

Ikke plasser søppel nær husveggen, og klipp ned vegetasjon som vokser opp etter veggene om høsten. Men har du først fått mus i huset, må det ofte sterkere krutt til. Er det bare snakk om et enkelt individ eller to, kan du løse problemet med feller og gift.

– Sett opp vanlige klappfeller. Jo, flere, jo bedre, sier Jensen.

– Hvilke delikatesser bør fellene lades med?

– Peanøttsmør, svarer han kontant.

Peanøttsmør

– Vi bruker peanøttsmør både til musefeller og rottefeller. det fungerer best, sier Jensen.

Er du hjemsøkt av mus, skal du også vite at du har gnagere i huset som kan volde store ødeleggelser.

– De gnager på alt. Og de lager ofte bol og ganger i isolasjonen, noe som gjør at isolasjonen ikke fungerer slik den skal, sier Jensen.

Snø på godt og vondt

Nå er det slik at denne frostperioden vi når er inne i er snørik. Dermed velger musa å søke isolasjon under snøhaugene. Det medfører at plagene ikke blir så store som de ofte er under langvarig barmarksfrost.

– Men mye snø inntil husveggene kan også være veien musa trenger for å komme seg inn under kledningene. Musesperrer og netting over ventilene er viktig, sier Jensen.

Oppdager ofte musa i kjøkkenbenken

Om musa kommer seg inn under kledningen, klatrer den gjerne opp mot toppen av huset og kommer seg videre inn på mørkeløftet. Her søker den inn i isolasjonen i veggene og beveger seg ned for å søke seg inn i huset.

– Oftest oppdager folk musa når den kommer seg ut i kjøkkenbenken, sier Jensen.

Musa finner stort sett alltid fram til kjøkkenbenken med matsøppel og dets herligheter.

Når Aktiv Nord Skadedyrkontroll skal fjerne de gnagerne som har kommet seg inn i husene, setter de opp utallige feller og gjerne også gift for å få fjernet gnagerne.

– Vi setter også alltid opp feller ved kjøkkenbenken, sier Jensen.

Artikkeltags