Reaksjonene strømmer på etter at regjeringa torsdag varslet sterk økning i arbeidsgiveravgiften for bedrifter innen utvalgte sektorer i nord.

Landsdelen har i dag fra null til 7,9 prosent arbeidsgiveravgift, men fra 1. juli vil den bli på hele 14,1 prosent innen sektorene energi, transport, finans- og forsikring, syntetfiber, samt hovedkontorfunksjoner og visse rådgivningstjenester.

- Frykter konkurser

- Dette er historiens største politiske bedrageri. I lang tid har Høyre signalisert en reduksjon i avgiften. Nå går den opp for flere svært viktige næringer. Prisene vil øke, konkurransekraften blir svakere. Jeg frykter konkurser over hele landsdelen, men særlig alvorlig er det for Troms og Finnmark, sier gruppeleder for Ap i Tromsø, Kristin Røymo.

Også stortingsrepresentant for SV, Torgeir Knag Fylkesnes, reagerer.

- Dette er en dramatisk utgiftsøkning for nordnorsk næringsliv. Og all den tid vi ikke vet hvem som blir rammet og effektene av dette, skaper dette stor usikkerhet i landsdelen, sier Fylkesnes.

Han krever at regjeringa redegjør for hvilke konsekvenser avgiftsøkningen kan få i nord.

- Ingen nyhet

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) sier avgiftshoppet ikke burde kommet som noen overraskelse verken på næringslivet eller på opposisjonen.

Han uttaler at det ble avklart allerede i juni i fjor at flere sektorer i næringslivet måtte tas ut av ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift.

- Dette ble avklart allerede under den forrige regjeringen, og det er regelverk som gjelder alle EU- og EØS-land, sier Sanner.