- Dette er greit. Vi vet hvor vi bor!

SKUTER: Røde Kors gjør seg klar for å frakte ut beboere med skuter fra Breivikeidet. De er nå i gang med å lage klar spor i beredskapsløypen før de kan frakte beboerne.

SKUTER: Røde Kors gjør seg klar for å frakte ut beboere med skuter fra Breivikeidet. De er nå i gang med å lage klar spor i beredskapsløypen før de kan frakte beboerne. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Beboere i skredutsatte boliger er nå evakuert ut.

DEL

- Dette er greit. Vi vet hvor vi bor, sier Einar Karlsen (68).

Han er blant beboerne ved Breivikeidet som nå evakuert ut av det rasutsatte området.

Det er stor skredfare i fylket etter snøværet den siste tiden, og politiet har evakuert beboere i skredutsatte boliger i Breivikeidet og Oldervik i Tromsø og Sifjord i Torsken.

Beboerne som ble evakuert fra Brevikeidet ble kjørt på skuter langs en egen beredskapsløype som går i terrenget i trygg avstand fra de mest skredutsatte veistrekningene.

Like etter klokken 18.00 var de siste beboerne fra Breivikeidet evakuert ut av det skredutsatte området.

De venter nå i bolighus ved enden av beredskapsløypa. Her blir de hentet med maxitaxi og fraktet inn til byen.

- Evakueringen gikk helt fint. Dette er en del av det å bo Breivikeidet, sier Inger Hauan til Nordlys reporter på stedet.

- Jeg synes det var greit å bli evakuert, det gjelder å bruke fornuften, sier Hauan.

Tromsø og Torsken kommuner, utviklingslagene i Breivikeidet og Oldervik, distriktsbrannkorpset i Oldervik, øvrige lokale ressurspersoner i de aktuelle bygdene, Statens vegvesen og deres kontraktør Lemminkäinen, samt Røde Kors Hjelpekorps har bidratt i arbeidet med evakueringen.

- Hvor lenge evakueringen varer avhenger helt av været og utviklingen i snøskredfaren fremover, skriver politiet i en pressemelding.

I tillegg har et knippe skigåere i området kommet tilbake til sine biler, disse vil få kjøre videre til Tromsø når veien åpnes kortvarig kl. 1800.

Oldervik

29 personer besluttet evakuert. Av de er 23 reist ut, de øvrige seks er innlosjert hos venner i den delen av bygda som er trygg.

Beboerne har blitt evakuert med ordinær transport langs veien. I tillegg har et knippe skigåere i området kommet tilbake til sine biler, disse vil få kjøre videre til Tromsø når veien åpnes kortvarig kl. 1800.

Breivikeidet

Opp mot 19 personer pålagt evakuert. Ni personer er evakuert.

Sifjord

Fem personer har fått pålegg om evakuering.

- Tre er evakuert, mens to har valgt å bli. De bor i utkanten av det truede området, og mener at det er trygt, og vi vil ikke bruke tvang for å fjerne dem, sier Pettersen.

Fraktes til Scandic hotell

Arnulf Elvevold fra Tromsø kommune sier kommunen bistår med transport og forpleining.

- Vi har gjort en avtale med Scandic hotell i Tromsø, hvor beboere fra Oldervik og Breivikeidet blir innkvartert, sier Elvevold.

Noen av de evakuerte fra oldervik er allerede kommet fram til hotellet.

- De blir innkvartert der fram til skredfaren er avblåst, sier han, og legger til at det i første omgang er snakk om èn natt.

- Men her ligger vi tett på nasjonale skredeksperter, det er umulig å si når, vi avventer til områdene er friskmeldt, sier han.

Elvevold sier de evakuerte blir tatt godt vare på av personalet på hotellet.

- De har jo opplevd dette både i fjor og forfjor, sier han.

Elvevold sier de vil ha et informasjonsmøte på hotellet for de evakuerte med politi og kommunen senere søndag kveld.

Stengte veier

Også Grunnfarnes i Torsken og utsatte bygder i Berg er utsatt for skredfare, men det er ikke besluttet evakuering her. Politiet oppfordrer imidlertid befolkningen til å nøye vurdere sin egen sikkerhet på bakgrunn av lokalkunnskap og værsituasjon.

Fylkesvei 53 Tomasjord – Oldervik ble stengt klokken 15 i dag på grunn av rasfaren. Fylkesvei 91 Hov – Breivikeidet ferjekai, samt ferjesambandet mellom Breivikeidet og Svensby stenges også på grunn av rasfaren.

Flere veier i Troms er stengt på grunn av skred eller fare for skred. Bygeværet har stedvis gitt mye nysnø siste døgn, og ytterligere nordvestlig bygevær og kraftig vind kan lokalt gi en skredfarlig situasjon som truer bebyggelse.

Skredvarslet fra Norges Geotekniske Institutt som ble sendt til politiet i Troms i dag, viser at snøskredfaren fortsatt er stor, tilsvarende faregrad fire på en skala fra en til fem.

Politiet minner i pressemeldingen om at faregrad fire beskriver ugunstige forhold, hvor omfattende erfaring i bedømming av skredfare er nødvendig for å ferdes i terrenget.

Troms politidistrikt oppfordrer alle til å melde inn snøskred til operasjonssentralen på telefon 02800, da det vil bidra til en helhetlig vurdering av skredfaren.

Artikkelen blir oppdatert.

Tips Oss
TLF 77610500 SMS/MMS 2470 kode NORDLYS Epost tips@nordlys.no

Artikkeltags