- Dette er det råeste jeg har fått være med på

Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Kolbjørn Berg skjøt lørdag ei gaupe i Rotsundelvdalen i Nordreisa.

DEL

– Jeg traff den i lungeregionen. Den sprang ikke langt før den segnet om, kanskje knapt 10 meter før hun var ferdig. Jeg var klar med et oppfølgingsskudd, men det ble ikke nødvendig, forteller gaupejegeren.

Gaupa ble skutt ved kvart på sekstiden om kvelden lørdag på et reveåte som Kollbjørn Berg har lagt ut.

– Min onkel som har overblikk over reveåtet fra huset sitt, varslet om at han hadde sett ei gaupe på åtet. Det gjorde at vi var 10 jegere som dro ut lørdag morgen for å jakte på gaupa. Men vi så den ikke da, forteller Berg. Jaktlaget avsluttet gaupejakten på formiddagen, men Berg tenkte at gaupen kanskje kunne komme tilbake til åtet. Utpå ettermiddagen satte han seg ned og ventet. Og ganske riktig. Gaupa kom tilbake.

– Dette er det råeste jeg har fått være med på, sier Berg og betegner det som et minne for livet.Han forteller at gaupa var veldig mager. Det virker som om den har gått uten mat ei stund.

Han sier også at det heller ikke er normalt at gauper går på åte. Den er mest ute etter ferskvarer. At den har spist på åtet, tyder på at den har vært sulten. Gaupa veide nærmere 14 kilo og var et hunndyr.

Det er første gang at han skyter ei gaupe. Han har tidligere bare jaktet rev, gås og rype. Berg forteller at noen fra bygda mener det er første gang det er skutt ei gaupe i Rotsundelvdalen, men det har han ikke fått bekreftet ennå.

I kvotejakta som pågår nå, kan det felles totalt fem gauper i Troms, som inkluderer et samarbeidsområde med Nordland. Minst to av gaupene skal felles i kommunene Storfjord, Kåfjord, Nordreisa eller Kvænangen. Det ble felt ei gaupe 5. mars i Evenes.

Artikkeltags