Dette er bildene som får alle småbarns-<br>foreldre til å krympe seg</br>

TA GREP: Overlege Thomas Sjöberg ved plastikk kirurgisk avdeling på UNN sier at det er et stort flertall barn som blir ofre for skåldeskader, og at mange av dem kunne vært unngått.

TA GREP: Overlege Thomas Sjöberg ved plastikk kirurgisk avdeling på UNN sier at det er et stort flertall barn som blir ofre for skåldeskader, og at mange av dem kunne vært unngått. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Høysesong for brannskader hos barn. Slik kan du unngå skadene med enkle grep.

DEL

Overlege Thomas Sjöberg ved plastikkirurgisk avdeling ved Universitetssykehuset Nord-Norge har sett det meste. Barn som er skåldet er dessverre en gjenganger.

Tar forholdsregler

- Vi får ganske ofte barn med skåldeskader, og mange ganger har jeg tenkt at det bør være mulig å unngå slike ting. Det finnes enkelte ting man kan kjøpe for å beskytte ungene. Gitter foran vedovnen, sperre foran komfyrkanten slik at kasserollene ikke velter, og især bare tenke en ekstra gang over hva som er potensielt farlig. Der er mye man kan gjøre med hensyn til det rent preventive.

Han peker på at barn er nysgjerrige, de kan ta tak i kaffekoppen, trekke i ledningen til vannkokeren, og da kan det jo fort bli ganske store mengder vann.

- Og da kan det være fort gjort å få en større brannskade.

Oftere om vinteren

Ofte er vinterhalvåret en periode hvor trafikken tar seg opp. Man oppholder seg mer inne, koser, seg med varme drikker og fyrer i peisen.

Skadeomfanget varierer.

- I utgangspunktet handler det om temperatur og tidsaspekt. Er det veldig varmt, tar det bare noe få sekunder å få en brannskade.

Og dessverre er det altså slik at det er barn som er hyppigst rammet.

- Barn har tynnere hud enn voksne og vil lettere få brannskader. På verdensbasis er det en stor overvekt av barn under fem år som får brannskader. Og i den gruppen under fem år, er majoriteten barn under to år. Og den vanligste skaden er skåldeskader. Kontakt med varmt vann, grøt , varme vedovner og lignende.

Bildene som Nordlys gjengir i dag er stort sett tatt ved plastikk kirurgisk avdeling ved UNN, og i hovedsak på grunn av skåldeskader.

SE BILDENE: Skrekkbildene

35 i året

En studentundersøkelse gjort i perioden 2004 til 2007 viste at 140 barn under 18 år ble behandlet for brannskader, både poliklinisk og innlagt ved UNN, et snitt på 35 barn i året.

- Jeg forventer ikke at det tallet har endret seg, sier Sjöberg.

Han sier det heller ikke er alle som er innom helsevesenet, så det vil være svarte tall her.

Undersøkelsen viste at 94 av de 140 pasientene var under 5 år og av de 94, var 71 ikke fylt to år.

Og av et utvalg på 38 pasienter var det 23 skåldeskader, 21 av dem under fem år og hele 15 av dem på grunn av velting av kopper som inneholdt varm væske, mens nummer to på lista var vannkoker, og termos.

Det er forskjellige alvorlighetsgrader når det gjelder brannskader. Første grads forbrenning:

- Der trenger man ikke behandling. Der kan man smøre på Aloe vera og gi smertestillende. Det gir seg i løpet av to-tre dager, sier overlegen.

Det finnes to grader av 2. grads forbrenning - overfladisk og litt dypere.

- Ved overfladiske skader har det øverste laget av huden løsnet, vi snakker blemmer og blærer. Det kan forså vidt behandles hjemme eller på legekontor hvis man det dreier seg om et begrenset areal. Hvis vi snakker om litt større områder, større enn en håndflate, må man vurdere en spesialist skal se på det, eller i spesielle områder slik som ansikt og genitalia, hvor det kan være større fare for infeksjoner og stygge arr .

Små blemmer som er tette kan man la være, de vil gro.

Han sier at hvis skadeomfanget er verre, dypere 2. gradsforbrenning, vil man i de fleste tilfeller ikke være i tvil om å søke legehjelp .

Artikkeltags