Tidlig i debatten om Tromsø kommunes avtale med Sametinget, smalt det så det sang i veggene under tirsdagens kommunestyremøte på Rådhuset:

Jan Blomseth, Frps gruppeleder, gikk på talerstolen.

- Byrådet fremmer i dag en avtale som er det ultimate svik mot velgerne som brakte byrådspartiene til makta. Dette er det ultimate bevis på at en politiker er villig til å si hva som helst for å bli valgt. Dette er svik og løftebrudd fra Høyre. Vi føler oss dolket i ryggen. Høyre har brutt samarbeidsavtalen med oss. Derfor føler vi i Frp oss ikke bundet av avtalen lenger. Det som har skjedd nå betyr at vi ikke kan stole på Høyre lenger. Personlig har jeg ingen tillit til Høyre fremover. Det som har skjedd kan bare avle min forakt, tordnet Blomseth.

Litt tidligere i møtet viste det seg også at det tredje byrådspartiet, Venstre, er splittet.

Venstre-representant Marie Fangel fremmet nemlig et forslag om å utsette hele saken. Ikke på vegne av Venstre, men på vegne av seg selv.

Elin Sandvik, Venstres andre representant i kommunestyret, opplyste at det var Venstres syn at avtalen var bra og viktig og at hun vil stemme for den.

Kommunestyret ble i kveld ikke ferdig med å behandle saken om avtalen med Sametinget. Møtet fortsetter kl. 09.00 onsdag.

Imidlertid er det svært sikkert at avtalen får flertall i kommunestyret. Når så har skjedd, vil Frp ha et gruppemøte for å bestemme seg for hvilke konsekvenser den enorme politiske kløften som nå gå tvers gjennom byrådet, bør få.