"Jeg tenkte over om det var en mulighet for at dere kanskje hadde rett. Kanskje det var min feil at jeg enda var syk og ikke kunne gå på skole eller jobbe, kanskje jeg var min største motstander i livet."

Lotte Cornelia Ninja Fagerheim (21) fra Bodø, nå bosatt i Narvik har diagnosen ME, som er et kronisk utmattelsessyndrom. Hun skriver blogg om trening og livsstil og i fjor høst stod hun frem i bloggen og etterhvert media og fortalte om hvordan treningen hadde gjort henne friskere.

LES MER: - Da jeg var 15-16 år var det så alvorlig at jeg besvimte fire ganger daglig

Her kom hun med en klar oppfordring til andre om å være positiv:

- Bruker du mye energi på å fortelle deg selv og andre at du ikke kan trene eller jobbe, vil du nok ikke klare det heller. Vær positiv og tenk at du kan klare hva som helst. Når jeg kan, ja da kan FAEN meg du og!!, sa Fagerheim den gang.

Kritikk

Tilbakemeldingene lot ikke vente på seg. Fagerheim forteller at både på Facebook, på bloggen og i kommentarfeltet til nettaviser haglet det inn med negative kommentarer og kritikk myntet direkte på henne.

- Det var veldig hard kritikk og det føltes ubehagelig, sier Fagerheim.

Hun forteller at flere skrev at de ikke trodde på at hun var ME-syk, flere mente at hun sammenlignet ME med en psykisk sykdom og at det stod på viljen, og flere kritiserte henne for å "håne" de med ME som ikke klarte å trene. For å nevne noe av kritikken som kom.

- Mange misforstod meg og trodde at jeg mente at andre ME-syke måtte komme seg ut på trening. Det jeg mente var at når jeg som er ME-syk kan trene så kan andre friske mennesker også det, sier Fagerheim.

Sluttet å trene

Den massive kritikken gikk til slutt inn på den treningsglade jenta.

- Først brydde jeg meg ikke noe om kritikken, men etter noen dager begynte det og gå inn i hodet mitt, forteller Fagerheim.

På sin blogg "Fitfager" skriver hun i dag:

"Vanligvis gir jeg litt faen i hva en gjeng med bedrevitende uvitende skapninger prøver å fortelle meg, hvis de ikke allerede har klart å bli friske selv ved hjelp av et eller annet. Når det gjelder sykdommen, så er det noe jeg har prøvd omtrent ALT for å bli frisk av. Når jeg hadde fungert delvis greit i enkelte perioder selv om jeg hadde trent Taekwon-do helt siden jeg var 13, så tenkte jeg at trening var bra for meg. Likevel ble jeg litt usikker siden jeg aldri har klart å bli frisk. Jeg tenkte over om det var en mulighet for at dere kanskje hadde rett. "

- Jeg klarte ikke å holde på motivasjonen, så jeg sluttet å trene i tre uker. Når jeg da skulle begynne å trene igjen, var jeg så dårlig at jeg ikke klarte, forteller hun til Nordlys.

Siden har det gått nedover. I dag sover hun 17 timer i døgnet.

- Og når jeg ikke sover, sitter jeg i sofaen.

Selv noe så enkelt som å ta på seg skoene virker som en uoverkommelig oppgave for Fagerheim.

"Det kjennes egentlig ut som kroppen min har gitt opp å leve og bare venter på å dø, slik føles det å ha ME når man ikke får prestert noe i løpet av dagen", skriver Fagerheim på bloggen sin.

Starter med gåturer

Etter å ha erkjent for seg selv at hun aldri skulle ha tatt til seg kritikken, og at trening er det som holder henne oppe, har hun nå bestemt seg for å jobbe seg tilbake der hvor hun var.

- Jeg har erfart at trening er det som hjelper for meg, sier Fagerheim.

Planen er nå å bygge seg sakte opp. Hun skal starte med gåturer.

- Det blir tungt, jeg vet det, men jeg må bare pushe meg selv i gang.

"Etter å ha brukt nesten 4 mnd på å sove, slappe av og bare kjenne på hvor syk jeg er, har jeg endelig klart å forstå at deres kritikk var det siste jeg skulle tatt til meg. Å ikke trene har gjort meg helt ødelagt og jeg er så glad for at jeg fortsatt har så mange ting jeg ser for meg at jeg skal gjøre i livet mitt. Det er viktig å fokusere på hva man skal få til og ikke la andres uttalelser få ødelegge planene dine. "

Her kan du lese hele blogginnlegget til Fagerheim.