- Det er spesielt at en rådgiver i fylkesrådet har bedre lønn enn en rådgiver i regjeringen

REAGERER: Cecilie Myrseth (Ap), reagerer på måten fylkesrådet har fastsatt lønna til Tor Arne Morskogen (H).

REAGERER: Cecilie Myrseth (Ap), reagerer på måten fylkesrådet har fastsatt lønna til Tor Arne Morskogen (H). Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Ap-gruppeleder ut mot Morskogens lønn.

DEL

Nordlys skrev onsdag at Tor Arne Morskogen, ny politisk rådgiver i fylkesrådet i Troms, får betydelig bedre lønn enn sin forgjenger.

Mens Trond Agnar Eilifsen (Ap) hadde en godtgjørelse på 450.000 kroner i året, har Morskogen sikret seg en avtale med 680.000 kroner - en lønnsøkning på 230.000 kroner.

LES MER: Overtok samme jobb - fikk 230.000 kroner mer i lønn

Gruppeleder for Arbeiderpartiet på fylkestinget, Cecilie Myrseth, reagerer på lønnen og begrunnelsen for den.

- Politikere får en godtgjøring som i de aller fleste tilfeller er fastsatt. Nå har fylkesrådet laget en ny presedens om at man skal lønne ut fra kunnskap og utdanning. Det er noe nytt som man aldri før har gjort i politikken, sier Myrseth.

Vil ha fast godtgjørelse

Morskogen har tidligere vært politisk rådgiver for byrådslederen i Tromsø - da med en godtgjørelse på 614.800 kroner. Fylkesrådsleder Line Fusdahl forklarte overfor Nordlys lønnsøkningen med Morskogens kompetanse - og at han får en utvidet rolle som «koordinator» i fylkesrådet.

- Vi har store utfordringer og må jobbe effektivt. Derfor er vi avhengige av å få med oss en rådgiver som kan få til den samordningen, og som sitter med kompetanse for å jobbe i et parlamentarisk system, forklarte Fusdahl.

Hun bekreftet også at hun forhandlet med Morskogen om lønna før han startet i jobben. Morskogen ønsket selv ikke å kommentere saken.

Myrseth mener det er «spesielt» at politikerlønnen fastsettes på samme måte som i næringslivet.

Hun viser til at de fleste politikere i Norge får fastsatt godtgjørelsen på forhånd. I regjeringen har politiske rådgivere en fastsatt godtgjørelse på 633.000 kroner i året.

- Det er spesielt at en rådgiver i fylkesrådet har bedre lønn enn en rådgiver i regjeringen, sier Myrseth.

- Det naturlige her ville vært å vedta en fast godtgjørelse. Den burde kanskje vært fastsatt prosentmessig ut fra fylkesordførers lønn, slik de øvrige politiske stillingene. Politikk er ikke det samme som i næringslivet.

- Burde vært fylkesråd

- Men fylkesrådet har kuttet ned på en fylkesråd, som ville fått bedre betalt enn Morskogen. Alt i alt går regnskapet i pluss. Er det da så galt å ansette en politisk rådgiver med utvidede fullmakter?

- Da burde man være så ærlig å si at man trenger fem fylkeråder. Det hadde vært mye mer ryddig dersom man har behov for det. I vårt alternative budsjett la vi også inn å gå fra fem til fire fylkesråder, men da var det ikke meningen at vi skulle ha en «nesten-fylkesråd» i tillegg, sier Myrseth.

- Mange ansatte i fylkeskommunen går en usikker fremtid i møte. Da er det en rar ting å begynne med å ha en superrådgiver som er mer verdt enn alle de andre rådgiverne i fylkeshuset og regjeringen.

Kystpartiets Roy Waage, som er felles gruppeleder for samarbeidspartiene, sa følgende til Nordlys i går kveld om denne saken:

- Min kommentar til denne saken er enkelt og greit at jeg ikke har noen kommentar til dette. Fylkesrådet har et budsjett de forholder seg til og de har kuttet fra fem til fire fylkesråder, og det i seg selv er en stor besparelse, sier Waage.

Artikkeltags