I Tromsø opplever nå den borgerlige lillebror Frp det samme som det rødgrønne SV har opplevd nasjonalt.

«Vinneren tar alt», ser ut til å gjelde også i politikken. I hvert fall for den som er storebror i en koalisjon.

En ny meningsmåling for Tromsø kommune, tatt opp tirsdag i denne uka, gir ingen spesielt dramatiske utslag i forhold til tidligere målinger. Det kan se ut som SV har lagt litt på seg, med en fremgang på nesten fire prosentpoeng. Mens Frp bare får 11 prosents oppslutning.

Fornøyd

Høyre, derimot, ligger trygt oppe rundt sitt rekordresultat fra valget i 2011. Bakgrunnstallene viser også at de eter både av Frps velgere og tar imot misfornøyde, tidligere Ap-velgere. Og de ser ut til å greie å holde på dem.

– Jeg er meget fornøyd med en måling som viser at vi fortsatt holder det samme nivå som ved valget, etter at vi har sittet med styringen i nesten ett og et halvt år, sier ordfører Jens Johan Hjort (H).

– Jeg tror målingen bekrefter at vi gjør mye riktig, sier en like fornøyd byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H).

Høyre og Ap like

Gruppeleder Jan Blomseth i Frp er derimot meget misfornøyd med partiets oppslutning på11 prosent, som til og med er to prosentpoeng under det skuffende valgresultatet for Frp fra valget i fjor høst.

– Jeg må si at det er svært irriterende at Høyre stjeler alle velgerne som er misfornøyd med Ap. Det er beklagelig at folk ikke ser at det nesten ikke er noe forskjell på Høyre og Ap, særlig sentralt, sier Blomseth.

Frps gruppeleder mener forskjellen mellom Høyre og Ap er svært liten, men at mellom Ap og Frp er den svært stor.

– Det er mange eksempler på dette. For eksempel har Erna Solberg nylig bekreftet at Høyre vil ha bompengefinansiering av nye veiprosjekter. Sant å si er det bare å bytte en administrasjon ut med en annen likedan administrasjon, hvis man skifter fra Ap til Høyre, tordner Frp-veteranen i kommunestyret.

Tar bladet fra munnen

Blomseth og hans flokk får nå smake på det samme lillebrorsyndromet som SV har opplevd nasjonalt etter å ha regjert i koalisjon med Ap.

Den parlamentariske lederen mener Frp i Tromsø nå har kommet i en farlig situasjon og ønsker derfor å ta bladet fra munnen.

– Det blir ingen politiske endringer av å flytte stemmen sin fra Ap til Høyre. Denne meningsmålingen viser at velgerne ikke forstår at vi er det eneste reelle alternativet til Ap. Hvis de ønsker en annen politikk enn den Ap fører, må de stemme på Frp, sier Jan Blomseth.

– Det er samarbeidspartneren deres i byrådet du sammenligner med Ap.

– Det får ikke hjelpe. Jeg må si tingene som de er, sier en irritert Blomseth til Nordlys.

(Målingen er gjort av InFact for Nordlys 29. januar. Den inneholder dessverre en feil. Det gjelder Miljøpartiet de grønne som er inne i kommunestyret i Tromsø med en representant, men på tabellen er registrert med 0 sittende representanter)