«Det er imponerende å se hva de har fått til!»

VENTET PÅ DRONNINGEN: Amandus Hansen (78) satte seg like godt ned på en tue langs Kyststien for å vente på dronningen. Til slutt kom hun. ? Kjempefint at hun kommer hit, sa han om dronningbesøket. Dronning Sonja ble fulgt av minst 250 mennesker på vandringen langs Kyststien fra Vannavalen bygdehus til Perolsavika.

VENTET PÅ DRONNINGEN: Amandus Hansen (78) satte seg like godt ned på en tue langs Kyststien for å vente på dronningen. Til slutt kom hun. ? Kjempefint at hun kommer hit, sa han om dronningbesøket. Dronning Sonja ble fulgt av minst 250 mennesker på vandringen langs Kyststien fra Vannavalen bygdehus til Perolsavika.

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

I fjor syklet hun. I år gikk hun. Dronning Sonja lovpriset det unike landskapet da hun åpnet Kyststien på Vannøya.

DEL

I fjor sommer la Dronning Sonja inn en sykkeltur på Vannøya under sin ferd i Nord-Norge. I går var hun tilbake for å åpne Kyststien.

Det har vært meget, meget opplevelsesrikt, sier dronningen til Nordlys under en pustepause på en av knausene langs stien.

Det gir en ydmykhet og respekt å se hvordan disse menneskene har levd uten bilvei i alle år.

Dronningen, som i sommer fylte 75 år, understreker at hun reiser fra Vannøya med mer kunnskap om lokalhistorien enn før hun kom.

Det var jo en imponerende historiegjennomgang som strakte seg fra steinalderen og vikingetiden, og fram til i dag, sier Dronningen.

LES OGSÅ: Peder ga blomster til dronningen

Historisk vandring

Hennes Majestet sikter til historiestunden som Ellinor Elvevoll og historiker, professor emeritus og bygdebokforfatter Håvard Dahl Bratrein holdt ute i friluft. Bratrein trakk inn steinalderfunn fra Gamvik, Tore Hund og etterkommere av hans slekt som eide «hver en tue» på øya, og ikke minst vannværingenes forhold til elementene.

Her på Vannøya kan vi si at båten er like gammelt som mennesket, sa Bratrein, men minnet samtidig om at det kunne være værhardt:

Gamle vannværinger sa ofte: «Heller en hel mil over land enn å ro en kvart mil i brottsjø».

LES OGSÅ: Plutselig dukket dronningen opp

Det var på disse historiske stiene Dronningen og vel 250 andre vandret i går ettermiddag, etter at Dronning Sonja først hadde avduket den nye informasjonstavla ved starten av Kyststien. Følget vandret videre fra bygdehuset på «Valen», over nylagte klopper og strategisk plasserte steiner i myrlandskapet, og ned til Perolsavika. Det var ikke tilfeldig at Dronning Sonja kom tilbake. Fjorårets sykkeltur på øya satte spor hos Dronningen.

Å sykle i dette kystlandskapet med ansiktet mot Lyngsalpene hele veien, det var en opplevelse, sier hun til Nordlys.

Imponerende

Dronning Sonja skryter uoppfordret av flere av øyene i Troms, og tror Kyststien kan bidra til at flere får øynene opp for vakre Vannøya.

Det er imponerende å se hva de har fått til med Kyststien, og at de ikke fikk bilvei akkurat her, er kanskje i dag noe positivt for øya, sier Hennes Majestet. Hun savner litt bedre infrastruktur, men med noen flere rorbuer og overnattingsplasser tror hun turistene vil komme.

Da tror jeg det ville ha kommet flere mennesker hit, sier Dronning Sonja til Nordlys.

I løpet av drøye fire timer på Vannøya rakk Dronningen å møte både nye og gamle kjente.

For eksempel Borgny With, som tilfeldigvis møtte Dronningen p fergekaia i fjor sommer.

Hun kom bort til meg og da måtte jeg takke for sist. Det var artig at hun kjente meg igjen, sier With. Også Åshild Berg hilste på Dronningen.

Det var veldig stort å hilse på Dronningen. Vi diskuterte mønsteret på drakten, sier Åshild Berg, som stilte opp i Helgøy festdrakt.

Vi er strålende fornøyde. Det er fantastisk at vi har fått alt til, sier daglig leder Ragnhild Sandøy i Ishavskysten friluftsråd. Hun er enig med Dronningen i at området har potensiale for turisme. Styreleder Mona Pedersen sier de skal høste erfaringer fra Vannøya før de går i gang andre steder.

LES OGSÅ: - En ære å få dronningen på besøk

Dette er den første Kyststien, så får vi håpe at vi får til noe lignende i hver kommune, supplerer Sandøy.

Dronning Sonja forlot Vannøya rik på opplevelser og gaver (et glassfat, cd-er med bilder og en kartong med klippfisk!).

Vi kan jo ikke la Dronningen dra tomhendt herfra, sa ordfører Hanny Ditlefsen. Men Dronningen var også litt fattigere da hun dro.

Den kunstinterresserte dronningen kjøpte nemlig et akvarellbilde av den utflyttede kunstneren Willy Wilhelmsen.

Jeg sa at det ville være en ære å gi bort et bilde til Dronningen, men hun insisterte på å betale, smiler Wilhelmsen.

Det var selvfølgelig en ære. Hun kunne jo ha valgt hva som helst av det andre som var stilt ut!

Artikkeltags