Gå til sidens hovedinnhold

«Det er en veldig ubehagelig opplevelse.»

Artikkelen er over 7 år gammel

Hørselvern tres over ørene. Rifla pakkes ut. Inne i skytehuset på skytebanen i Kjoselvdalen i Tønsvik utenfor Tromsø gjør en gjeng skyttere seg klar til skytetrening. Lederen i Tromsø Jeger og Fiskeforening, Per Ivar Gamst, gjør våpenet klar med vante grep. Dette har han holdt på med hele livet. Faren tok Per Ivar Gamst med på jakt- og fisketurer da han var liten. Opplevelsene i naturen gir ham mye. Han liker at skytingen krever dyp konsentrasjon.

Det er her politikerne har siktet inn løsningen. 19. juni i år vedtok et stort flertall i kommunestyret å utrede Kjoselvdalen i Tønsvik som ny skytebane. Forslaget ble vedtatt mot to stemmer.

«En gledens dag,» sa Frps Anni Skogmann. «En løsning som gir en stor økonomisk fordel.» sa byråd for finans Anne Berit Figenschau (H).

I Kjoselvdalen har det vært skytebane siden 1969. I sommer skal eksperter finne ut om det er plass også til skeet- og trapbane på området som ligger like ovenfor Ullfstind ILs kunstgressbane.

Tidligere utredninger har vist at det ikke har vært plass til utvidelse for trap- og skeetskyting i dagens anlegg. Om det ikke er plass nok, må Tromsø kommune gjøre en omregulering av hele skytebanen.

- Da kan det ta flere år før vi er i mål, sier Gamst.

Han vil ha en rask løsning.

- Vi vil bort fra Tromsdalen. Det er ingenting hyggelig å skyte i Tromsdalen når alle vil ha oss vekk, så det er en veldig ubehagelig opplevelse. Vi vil flytte til en lokalitet der vi kan være i fred og ro, utvikle et moderne anlegg for rifle- og haglskyting og drive vår sport og jakttrening på helårsbasis, sier han.

LES MER: «Det er et perfekt turområde, men dessverre er det ødelagt av skytebanen gjennom flere tiår.»

Over 7000 registrerte jegere

I Tromsdalen får skytterne bare skyte i noen få måneder i året.

- Vi har begrenset skytingen til et minimum for å unngå å provosere og flyttet rifleskyting bort fra Tromsdalen for flere år siden, sier Gamst.

En ugunstig situasjon når skytebanene som idrettsanlegg har flere tusen besøk i sommermånedene for opplæring i sikker bruk av våpen.

- I Tromsø er det over 7000 registrerte jegere som benytter leirduebanen til trening foran jakt. Det er viktig å være gode skyttere for å unngå å skadeskyte. Det er ikke snakk om at skytebanene bare brukes av en liten gruppe mennesker i Tromsø.

Ti prosent av Tromsøs befolkning er registrerte jegere. Tromsø Jeger- og Fiskeforening har over 1100 medlemmer. Av dem er det flere som driver leirdueskyting som sport på linje med ski og fotball.

- Det arrangeres både NM, VM og en rekke fylkes- og landsdelsmesterskap i leirdueskyting. Det er til og med en olympisk gren. De som satser seriøst på sporten, har svært begrensede treningsmuligheter i Tromsø. Andre steder får utøverne trene hele året. Det ønsker selvsagt også de å kunne gjøre, sier Gamst, som understreker at de driver en fritidsaktivitet i samsvar med lover og forskrifter. Skytetrening er påkrevd som del av jegerprøven.

- Vi må jo ha et sted å være,

Han håper Kjoselvdalen blir funnet stor nok.

- Vi er positivt innstilt til å flytte hit om vi kan få et fullverdig alternativ. Vi ønsket oss helst til Simavika, men vi må forholde oss til det politikerne bestemmer.

Ny konflikt i sikte

Gamst og de andre skytterne sier konflikten i Tromsdalen tilspisset seg for noen år siden.

Tidlig på 2000-tallet ble det anlagt en omstridt turvei på nordsiden av skytebanen, med «veisjef» Per Rein i spissen. I 2004 truet Byutvikling med pålegg fra kommunen om å få den fjernet. I følge Byutvikling var veien anlagt der uten noen form for behandling i Plan- og bygningsloven - og lavere enn den først var stukket ut. Kommunen vurderte pålegg om flytting, med tvangsmulkt som våpen.

Mens noen jublet for at Per Rein og «Gutta på Skauen» gjorde naturen tilgjengelig for alle med veien, mente andre at den anlagte veien var rasering av naturen – og ikke minst; at veien gjorde det vanskeligere å dele på bruken av dalen.

Gamst mener veien førte til at konflikten tilspisset seg.

- Man kan vel trygt si at veien ikke har redusert konflikten og folks opplevelse av støy, sier Gamst.

Varsler aksjoner

Går skytebanestriden i Nord-Norges hovedstad mot en stille løsning?

Neppe.

Debattinnleggene fra naboer i Kjoselvdalen har allerede rukket fram til avisredaksjonene. Naboer vil ikke ha mer støy enn de allerede har i sin egen bakgård. Eva og Ivar Bårdsen beskriver i et debattinnlegg støyen fra skytebanen som rein psykisk terror. På vegne av mange innbyggere i nærområdet, garanterer de at det ikke bare er tromsdalingene som er villige til å gå til sivil ulydighet for å opprettholde et godt oppvekst, tur- og boligområde.

Gamst svarer diplomatisk på hva han mener om all motstanden til skytternes aktivitet.

- Vi kan ikke forholde oss til alle andres meninger hele tiden.

- Har du noen gang angret på valg av hobby?

- Hehe, å samle på frimerker hadde nok vært enklere.

- Folk må respektere loven

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen sier til Nordlys at leiekontrakten ikke har blitt sagt opp tidligere, men at han nå har satt prosessen i gang. Ekspropiasjon av området vil koste mange millioner. Han sier videre at Tromsø kommune er lovpålagt å sørge for at det finnes lokaliteter for jakttrening i kommunen, dermed kan ikke kommunen avvikle skytebanen uten å sørge for et nytt tilbud. Han ber også om besinnelse i saken.

- Skytterne har lov til å skyte i Tromsdalen denne sesongen. Folk må ta et magedrag for å roe seg, samt respektere at de bor i en rettsstat. Det er en lovlig aktivitet skytterne bedriver.

Kommentarer til denne saken