Det sier Arild Knutsen, leder i foreningen for human narkotikapolitikk (FHN).

Sammen med Torstein Bjordal, nestleder i FHN, holdt han fredag kurs i å røyke heroin i lokalene til Sosialmedisinsk Senter (SMS) i Tromsø. Formålet med kurset er å lære heroinbrukere å røyke heroin, istedenfor å injisere stoffet med sprøyte.

- Vi har sett en del heroinmisbrukere gå over fra å bruke sprøyte, noen til dels, andre helt, sier Knutsen.

Kontroversielt

Elin Fredheim, psykiatrisk sykepleier ved SMS, sier de forstår at det kan virke rart å skulle hjelpe brukere til å ta heroin.

- Vi er klar over at det er kontroversielt å lære misbrukere å røyke heroin, men vi håper å kunne redusere skadeomfanget, tilrettelegge for brukere og motivere til behandling, sier Fredheim til Nordlys.

Metoden Knutsen og Bjordal lærer bort går ut på å røyke heroin fra en spesiell type folie, som deles ut på SMS.

- Fordelen med denne typen folie er at den er fri for tungmetaller og giftstoffer, i motsetning til matlagingsfolien man kjøper i butikken. Denne er helt trygg å røyke, forklarer Bjordal.

Positive til tilbudet

- Tromsø kommune, Kirkens Bymisjon og MARBORG, en brukerorganisasjon som har flere tiltak i Tromsø, er positive til tilbudet. Derfor vet vi at det vil fortsette, sier Knutsen.

Elin Fredheim nevner to sentrale grunner til hvorfor de vil gjøre det.

- Det er en helsegevinst i dette, det reduserer skadeomfanget når færre misbrukere benytter seg av sprøyte. I tillegg er det viktig at vi som jobber her lærer oss denne metoden, slik at de som ønsker å benytte seg av tilbudet, vet hvordan de skal bruke det. Senest i dag kom det en bruker som sa «Endelig har dere fått folie på SMS», forteller hun.

Fredheim er opptatt av at brukere som kommer innom skal oppleve SMS som et trygt sted å komme til.