Denne luksusen i fattige Spania koster bare tre euro

FAST BRUKER: Sverre Larsen har reist fast til Gran Canaria i mange år, og er klar på at kombinasjonen varme og trening gir god helseeffekt. Her tar han vannmassasje etter dagens treningsøkt.

FAST BRUKER: Sverre Larsen har reist fast til Gran Canaria i mange år, og er klar på at kombinasjonen varme og trening gir god helseeffekt. Her tar han vannmassasje etter dagens treningsøkt. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

VIDEO: Her holder helseflyktningene fra nord seg friske.

DEL

ARGUINEGUIN (Nordlys): Praktanlegget «Complejo Deportivo David Jimenez Silva» frister med 25 meters basseng, varmebasseng, boblebad, badstuer, iskulp, spinningsaler, treningsrom, lekerom for barn – og en kafé med smoothies, varmmat, kaker og mineralvann.

– Her er alt hva du måtte begjære. Jeg har ikke vært bort i maken i Norge. Norske ordførere ville fått bakoversveis om de kom hit på besøk, sier Sverre Larsen (65), opprinnelig fra Honningsvåg.

Han er flittig bruker av anlegget, plassert mellom store palmer, sildrende bekker og små kunstige dammer i den populære feriebyen Arguineguin på Gran Canaria.

VIDEO: Billig billett til trivsel og helse i Syden

Billig og godt

Velholdte grønne plener, bugnende fargesprakende blomsterbed gjør godt for en frossen sjel fra nord. Prisen for å benytte seg av de mange tilbudene er like behagelig som fønvindene fra Afrika.

– Det koster tre euro for dag. For medlemmer er prisen en da lavere, forteller Larsen. Og da får du instruktørene med på kjøpet.

I underetasjen ligger flere øvingsrom for musikk. Her holder også den kommunale musikkskolen til. Det samme gjør et bredt anlagt fysioterapitilbud.

– Vi er mange som har valgt å bo på Gran Canaria. Klimaet her er redningen for folk med leddplager og hudsykdommer. Når vi i tillegg kan benytte oss av et så godt treningstilbud, er det ingen tvil om at det kommer helsa til gode, sier den pensjonerte presse- og NRK-mannen.

God gevinst

Professor Olav Helge Førde ved institutt for samfunnsmedisin på UiT mener det er rimelig å tro at personer med kroniske lidelser oppnår betydelig helsegevinst av å oppholde seg i et varmt klima. Førde opplyser at de dyreste pasientene koster det norske samfunnet rundt en halv million kroner i året å behandle.

– Det kan godt være at opphold i mer klimavennlige land gir en langt gunstigere brøk i det store samfunnsregnskapet.

Samtidig advarer han:

– Hvordan kan dette best mulig administreres slik at misbruk fanges opp? Det er viktig å ha med seg.

– Blå resept

Revmatikerforeningene i Troms og Finnmark har rundt 2000 medlemmer – i Norge hele 300.000 medlemmer.

– Jeg vil påstå at hvis alle fikk reise til Syden en gang i året, ville det spart helsevesenet for store summer. Vi skulle fått helsereiser på blå resept, sier Randi Nilsen, fylkesleder i Troms Revmatikerforbund. Hun minner om at samhandlingsreformen har fokus på rehabilitering.

– Den beste medisin er varme kombinert med behandling. Fotballkjendis «Complejo Deportivo David Jimenez Silva» sto ferdig i 2005, og er oppkalt etter fotballspilleren David Silva fra Arguineguin, kjent fra det spanske landslaget og en rekke toppklubber i Europa.

– Vi har et veldig godt tilbud til alle som føler seg fristet, lover personlig trener Javier Espinar, mens han korrigerer en nordboer som har gått seg fast på et av treningsapparatene. Idretts- og kultursjefen i Mogan kommune uttalte nylig til en lokal avis at anlegget har besøk av rundt 1000 personer hver dag.

Sverre Larsen trekker badehetta over hodet og hopper i bassenget. 30 minutter med vanngymnasstikk holder slitasjegikta under kontroll.

Måtte gi opp jobben

Etter en raskt tur i dusjen finner han treningskompisen Einar Ove Danielsen (64) over en kopp kaffe på utsiden av treningssenteret. Bak noen palmer som skygger for den sterke formiddagssola, leker noen gutter seg på fotball- og basketbanen tilknyttet senteret. Danielsen var tvunget til å gi opp jobben. Den tidligere lensmannen i Honningsvåg ble rammet av flere kroniske plager og kunne ikke lenger stå i jobb.

– Hjemme i Norge hadde jeg vært lenket til rullestol. Her nede lever jeg et normalt liv med faste rutiner som daglige treninger, matlaging og å holde orden på hus og hjem.

– Og ikke minst har jeg gode erfaringer med helsevesenet på Gran Canaria. Det er betryggende for meg som bor her året rundt.

God effekt

Kommunikasjonssjef Anders Løken i Norsk Revmatikerforbund er tydelig på at helseopphold i et varm klima har effekt.

– Forskning viser at tre uker i varmen – kombinert med trening – gir veldig god effekt. De som kommer tilbake etter slike opphold klarer å fortsette sin yrkesaktive karriere. Det sparer staten for store summer.

Revmatikerforbundet klarte å få regjeringen til å snu da statsbudsjettet ble lagt fram i fjor høst.

– Vi fikk heldigvis tilbake de 25 millionene som var kuttet. Den helsebringende varmen står i sterk kontrast til medisiner og evige runder på sykehus i Norge for Einar Ove Danielsen.

– Jeg skulle så gjerne vært i arbeid, og det er klart at det kan bli svært ensomt å bo her uten daglig kontakt med slekt og familie, og med kona i en annen verdensdel. Heldigvis er internett og skype til god hjelp. Slik kan jeg følge utviklingen til barnebarna.

Hobbyen med å samle og scanne gamle bilder fra Finnmark og Honningsvåg publiserer han på nett. På den måten holder han kontakten med venner og bekjente i nord. Etter 14 år i Arguineguin snakker han flytende spansk, og har funnet seg godt til rette blant spanjolene. Danielsen har også rukket å ta noen universitetsfag i løpet av årene.

– Den store arbeidsledigheten preger samfunnet. For en gammel politimann er det betryggende å se at politiet er tydelig til stede, nærmest på hvert gatehjørne.

Han lar seg irritere av mange besøkende fra hjemlandet.

– Det tar dem ikke fem øre for å gå i butikken i bar overkropp. Jeg vet at det irriterer mange lokale her. Skal man være her, må man respektere den lokale kulturen.

Flere videoer

Se flere videoer fra Gran Canaria:

WEB-TV: Spanske Carlos flyttet til Tana og ble kanarisame

WEB-TV: – Ikke gjør det, ba sjefen. Men Elsa måtte...

Artikkeltags