Denne lille skapningen fjerner magefettet ditt

Slik ser den ut. Raudåten som skal sørge for mindre av det skadelige fettet som legger seg rundt innvollene hos mennesker.

Slik ser den ut. Raudåten som skal sørge for mindre av det skadelige fettet som legger seg rundt innvollene hos mennesker. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Og kilden er utømmelig.

DEL

- Aldri i min lange tid som forsker har jeg kommet over noe så uventet. Jeg kunne ikke på forhånd ane at dette skulle ha en så positiv effekt.

Det sier en oppstemt professor emeritus Jan Raa ved Universitetet i Tromsø til Nordlys.

Det som vekker slik begeistring er det marine krepsdyret raudåte (Calanus finmarchicus), den største fornybare og høstbare ressursen i Nord-Atlanteren.

Forsøkspersoner

Forskning viser nemlig at oljen fra raudåte kan forebygge den skadelige fettansamlingen rundt innvollene hos mennesker.

- Vi er nettopp ferdig med behandlingsperioden i en klinisk studie med 100 forsøkspersoner som er utført ved UNN gjennom det siste året, der halvparten av deltakerne har fått raudåteolje og halvparten har fått placebo, forklarer daglig leder Gunnar Rørstad i Tromsø-firmaet Calanus AS til Nordlys. Dataene er under bearbeiding og resultatene vil foreligge i løpet av høsten.

- Vi har allerede meget interessante data fra prekliniske studier utført i forsøksdyr ved Institutt for medisinsk biologi, Universitetet i Tromsø. Resultatene viser at dyrene som får raudåteolje i dietten lagrer betydelig mindre av det skadelige fettet rundt innvollene, og at oljen kan motvirke negative effekter assosiert med utvikling av fedme og type 2 diabetes. Det er også gjennomført en sikkerhetsstudie i mennesker som viste at produktet er sikkert og tolerabelt, fortsetter han.

LES OGSÅ: Slik blir du kvitt bilringene

Tror på suksess

Selskapet er så trygg på de positive egenskapene til oljen at produktet Calanus Oil allerede selges. Men foreløpig kun via selskapet hjemmeside i Norge, samt gjennom en kundebedrift som starter salg i USA i løpet av september.

- Vi utreder bredere distribusjon av produktet via ulike kanaler i Norge, og antar at produktet vil være godkjent for salg i EU-markedet i løpet av 2013, sier Rørstad. Produktet er allerede klarert for salg i USA, og vi opplever meget stor interesse for produktet fra toneangivende selskaper i mange land. Det er nesten så det er en kø av selskaper som ønsker å samarbeide med oss, men vi har ennå en god jobb å gjøre med opp-skalering og dokumentasjon før vi er leveringsdyktige i full industriskala. I mellomtiden får vi begunstige «venner og kjente» og hjemmemarkedet med tilgang til produktet, sier Rørstad.

Motvirker skadelig fedme

- Men er dette et slankeprodukt?

- Det er ikke et slankeprodukt i betydningen redusert kroppsvekt, men dersom vi oppnår de samme resultater i mennesker som i forsøksdyr kan vi si at produktet kan bidra til å motvirke skadevirkningene av fedme. Og det er ikke nødvendigvis slik at bare de som er overvektige har for mye innvollsfett. Calanus-olje er uansett en meget god kilde til omega-3 fettsyrer, antioksidanter og steroler, og det er et interessant nytt kosttilskudd fordi fettsyrene foreligger i en annen form enn i vanlig fiskeolje, forklarer han og legger ikke skjul på at de ser et enormt potensiale i produktet.

- Det ser unektelig spennende ut, bekrefter Rørstad.

Og ressursene er nærmest utømmelige.

For det er enorme mengder raudåte i nordlige farvann, og denne ressursen er hittil ikke blitt høstet.

Raa forteller at det er en årlig tilvekst på 200-300 millioner tonn. Det vil si nok til å fôre hver nordmann med 3000 kilo olje i året.

- I vår høstet vi 130.000 kg raudåte med ett fartøy, og fremover ønsker vi å sikre tilgangen på råvarer gjennom samarbeid med flere fartøy i Norge og på Island. Raudåte representer i tillegg til krill den eneste virkelig store uutnyttede marine ressursen, og utgjør en bærekraftig kilde til mat- og fôringredienser med gode egenskaper. Høsting av raudåte kan derfor i fremtiden representere et viktig tilskudd til fiskeri- og havbruksnæringen i Norge, avslutter Rørstad.

Artikkeltags