Denne dreper 12000 mygg i døgnet

DREPER MYGG: Denne maskinen skal kunne drepe opp mot 12000 mygg i døgnet ved å blant annet etterligne menneskelig ånde og lukten av hud.

DREPER MYGG: Denne maskinen skal kunne drepe opp mot 12000 mygg i døgnet ved å blant annet etterligne menneskelig ånde og lukten av hud. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Ved å etterligne menneskelig ånde og hud. SI DIN MENING: Hva er ditt beste tips mot myggen?

DEL

Noen myggmidler er mer avanserte enn andre. Nå lanseres en maskin som lurer myggen ved å etterligne lufta vi mennesker puster ut.

– Maskinen etterligner menneskepust ved å sende ut karbondioksid. I tillegg har den virkestoffet oktenol, som etterligner lukten av hud. Myggen blir nysgjerrig, trekkes mot maskinen og suges inn når den kommer nær nok, sier daglig leder Trond Gulestø i Jernia på Hønefoss til Newswire.

Myggen er hjemmekjær og har en aksjonsradius på noen få hundre meter. En mygghunn kan legge over tusen egg, som klekkes når temperaturen kommer over ti grader.

– Myggmaskinen virker kun på hunnmygg. All mygg forsvinner ikke, men tilveksten reduseres. Det vet vi av uavhengige tester. Den minste typen tar 5000-6000 mygg i døgnet, den største 10 000-12 000, sier Gulestø.

Kan fungere

Professor i zoologi ved Tromsø Museum, Arne C. Nilssen, har tatt en nærmere kikk på maskinen etter forespørsel fra Nordlys. Han konkluderer med at maskinen faktisk kan se ut til å fungere.

- Dette er riktignok bare en av mange maskiner som er i handel, men opplysningene produsentene kommer med er korrekte. Både karbondioksyd og oktenol er blant stoffene som tiltrekker hunnmygg til mennesker og dyr. Det vet jeg etter erfaring knyttet til egne tester. Stoffene virker både hver for seg, men særlig godt i kombinasjon med hverandre.

- Litervis med mygg

Nilssen forteller at selv om det er registrert rundt 2000 forskjellige myggarter i Norge, er det bare 40 av disse som er "stikkemygg".

- Men basert på midlene denne maskinen bruker for å tiltrekke seg mygg vil jeg tro at maskinen også vil tiltrekke seg både knott og klegg, som begge er arter som tiltrekkes av de samme stoffene.

Professoren forteller at han ved selvsyn har fått erfart hvor mye mygg det kan være enkelte steder i Norge, som på Finnmarksvidda.

- På enkelte forskningsturer har jeg selv erfart at man kan fange og drepe flere titusen mygg i løpet av ett døgn - altså litervis med mygg. Dreper man et slikt antall er det med på å decimere estanden i området, men man vil nok aldri klare å utrydde alt, avslutter han.

Artikkeltags