Denne barnehagen er ikke som alle andre

FLAGG: Albert fra Danmark (t.v.), Asisa fra Somalia og Darlan fra Brasil, med barnehagelærene Ingebjørg Solset (t.h) og Ann-Helen Arnesen.

FLAGG: Albert fra Danmark (t.v.), Asisa fra Somalia og Darlan fra Brasil, med barnehagelærene Ingebjørg Solset (t.h) og Ann-Helen Arnesen.

Artikkelen er over 3 år gammel

I Berglia barnehage på Finnsnes er ikke mindre enn 16 nasjonaliteter representert. Sånt blir det mange venner av.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

FINNSNES (Nordlys): Den lille barnehagen i Nygårdsveien har bare 33 barn, men til gjengjeld kommer de fra hele verden. Så mange forskjellige land er representert at arrangementet «internasjonal uke» faktisk varer i tre uker.

– Ja, vi fokuserer på ett land hver dag, og da tar det så lang tid, smiler barnehagelærerne Ann-Helen Arnesen og Ingebjørg Solset.

Nærmere bestemt har barnehagen unger fra Brasil, Colombia, Danmark, Etiopia, Hellas, Kenya, Litauen, Palestina, Somalia, Thailand, Tsjetsjenia og Tyskland i tillegg til Norge, samt en barnehagestyrer fra Finland, en assistent fra Sør-Korea og en praktikant fra Polen.

– Det er veldig artig og spennende å jobbe her. Du får et bedre syn på mangfold, sier Arnesen.

Karius og Baktus på somalisk

Barnehagen har jobbet med et flerkulturelt opplegg i mange år, og spesialisert seg på å ta imot fremmedspråklige barn og samarbeide med deres foreldre.

– Det krever litt ekstra, men vi har fått rykte på at vi er gode på dette, sier Solset.

Blant annet kreves det ekstra informasjon til nykommere, til dels med tolk, og man bruker gjerne fotografier for å forklare ting enklere enn med ord. Og når det skal fortelles eventyr på forskjellige språk blir gjerne velvillige tanter og onkler hentet inn. Som når Karius og Baktus skal fortelles på somalisk, eller Bukkene Bruse på palestinsk-arabisk.

– Palestinerne mangler «troll» i språket sitt, så her bruker vi figurer av bukker og troll til fortellingen.

Forskjellig mat og religion

Mat er et annet område der det kreves ekstra innsikt i forhold til ulike skikker og religioner, for eksempel at noen ikke skal spise svinekjøtt. Da må man også passe på hva som er i leverposteien og annet pålegg.

– Vi lager lister over hva den enkelte kan spise og ikke spise. Det blir det samme som for allergier og at noe skal ha glutenfri mat, forteller barnehagelærerne.

Feiring av høytider som jul og påske krever også egne opplegg i forhold til hvem som skal i kirken og høre om Jesus og hvem som ikke skal det.

– Det går helt greit. Vi deler dem inn i forskjellige grupper.

For barna blir oppholdet i Berglia en innføring i geografi og fremmede kulturer.

13 ganger flere enn i 1970

– Alle får bedre kjennskap til alle landene, og bedre forståelse når de skal reise på ferie. De ser også de forskjellige fargene hver dag, og er like gode venner med alle. Det blir helt naturlig for dem å være sammen, sier de.

Mangfoldet i Nord-Norge er generelt økende, og innvandrerbefolkningen i landsdelen teller nå 36.000 personer. Dette er dobbelt så mange som for 10 år siden, fire ganger så mange som for 20 år siden og 13 ganger så mange som i 1970.

Av dagens 36.000 innvandrere kommer 21.000 fra andre europeiske land, 8.200 fra Asia, 5.600 fra Afrika, 700 fra Sør- og Mellom-Amerika, 400 fra Nord-Amerika og 90 fra Oseania, viser statistikken fra SSB.

Statistikken for Nord-Norge spesifiserer ikke hvert enkelt land innvandrerbefolkningen kommer fra, men for landet som helhet er dette topp 20 når det gjelder landbakgrunn:

Polen, Sverige, Litauen, Tyskland, Somalia, Irak, Danmark, Pakistan, Filippinene, Russland, Iran, Thailand, Storbritannia, Vietnam, Bosnia-Hercegovina, Afghanistan, Tyrkia, Eritrea, Kosovo og Sri Lanka.

Artikkeltags