Den kan brukes til alt fra skattejakt til oljeleting, og kan bli din for 20 millioner

RØVERKJØP: KNM "Tyr" selges.

RØVERKJØP: KNM "Tyr" selges. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

KNM "Tyr" har lett etter Roald Amundsen. Nå skal fartøyet selges.

DEL

KNM "Tyr" har siden 1994 tjent Sjøforsvaret når de leter etter nåla i høystakken på havbunnen. Etter at de overtok fartøyet i 1994 er det rustet opp med avansert teknologi for å kartlegge havbunnen. Blant annet gjorde KNM "Tyr" i 2009 søk etter flyet til Roald Amundsen utenfor Bjørnøya og har flere ganger vært brukt i søk etter savnede personer.

Nå selges fartøyet. Og hvem som helst med 15-20 millioner på konto kan kjøpe.

Mye ekstrautstyr

Orlogskaptein Bjørn Stavrum i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) vil ikke ha noen formening om hvilke kjøpere som kan dukke opp, men han tror fartøyet er attraktivt. Stavrum har vært ansvarlig for salg av et titalls forsvarsfartøy som ikke lenger er i bruk.

- Våre fartøy er godt vedlikeholdt. Når det gjelder KNM "Tyr" har den vært i oppdrag helt til nylig. Når den nå ligger til kai gjøres det også nødvendig vedlikehold.

- Denne bør være interessant for oljebransjen, sier Morten Larsos i Norsk Megling og auksjon.

Han ramser opp en liste ekstrautstyr som de færreste kan matche.

- Den har Dynamic Positioning System. Den kan legges på en posisjon på havbunnen, og da blir den liggende der. Den har vannjet, trustere i hekk og baug og propell - til sammen fire fremdriftssystem. Båten ble utviklet for Nordsjøen med ballasttanker så man ikke trenger frykte sjøsyke.

Det følger også med et avansert ekkolodd for å karlegge havbunnen, utviklet av Kongsberg.

- Bare det utstyret koster 3.207.000 kroner.

Miniubåter

Og finner man noe gøy på havbunnen, følger det med to miniubåter. Det er plass til et crew på 20 mann på fartøyet, som også er rigget for dykkeroppdrag.

Forsvaret har gått gjennom fartøyet og blant annet fjernet utstyr for kommunikasjon med ubåter. Den er dermed klarert for salg til sivile.

- KNM "Tyr" er i utgangspunktet et sivilt fartøy, som vi overtok og bygde om i 1994, forteller Stavrum. Han har ikke oversikt over hva fartøyet har kostet i kjøp og oppgradering.

- Men vi legger oss på mellom 14 og 18 millioner i prisforlangende.

Larsos sier det ikke er lagt begrensninger for hvem som kan kjøpe KNM "Tyr", som med en prisantydning på 18 millioner ikke er så mye dyrere enn de mest kostbare private lystfartøyene.

- Kan det tenkes at du får en eksentrisk millionær på tråden?

- Man skal ikke utelukke noe. Denne båten er jo et fantastisk verktøy til skattejakt. Den kan også brukes til oppdrag for fiskeri.

For dem med andre interesser har også Norsk Megling og Auksjon landgangsfartøyene KNM "Sørøysund" og KNM «Maursund» til salgs.

De tar en last på 40 passasjerer i tillegg til mannskap på 17 - og kan frakte ikke mindre enn 7 Leopard stridsvogner.

Disse ble solgt til et Harstadrederi i 2003, men har nå ligget ut for salg en god stund.

- Vi hadde faktisk en henvendelse på disse i dag. Den kom fra et land som er rikt på olje. Disse er jo veldig anvendelige for operasjoner i grunt vann, sier Larsos.

Artikkeltags