Deler ut fredspris - igjen

Ole D. Mjøs skal dele ut fredsprisen for studenter.

Ole D. Mjøs skal dele ut fredsprisen for studenter. Foto:

Artikkelen er over 10 år gammel

Ole D. Mjøs skal finne vinneren av Studentenes Fredspris.

DEL

- Det er en veldig viktig pris og studentengasjement er viktig. Når studentene spør, er det en æressak å få være med. Det gjør jeg gjerne, sier Ole Danbolt Mjøs.

Mjøs flankeres av Børge Brende, Gro Holm og Vigdis Lian i komiteen for utdelingen av Studentenes Fredspris. Det er andre året Mjøs sitter i komiteen.

- Vil gjøre internasjonal

Prisen har blitt delt ut ut annethvert år siden 1999 og har gått til studenter og studentorganisasjoner fra land som Burma, Vest-Sahara, Øst-Timor og Zimbabwe. Neste prisutdeling er i februar til neste år under Internasjonal studentfestival i Trondheim.

- Ole Danbolt Mjøs har en enorm erfaring til å velge personer til en fredspris. Det er en ære for oss at han valgte å være med også i år, sier leder for sekretariatet for Studentenes Fredspris, Eirik Vikum.

Allerede i november skal komiteen ha funnet vinneren.

- Hva slags betydning har prisen?

- Den blir jo lagt merke til i Norge, etter hvert kan den også ha internasjonal betydning i tillegg til i de landene der prisvinnerne kommer fra, sier Danbolt Mjøs.

- Hvilke kriterier må vinnerne oppfylle?

- I utgangspunktet går prisen til personer som har gjort en innsats for menneskerettigheter for rettferdighet og fred - enten på nasjonalt plan eller på lokalt nivå, sier Mjøs.

Han vil bruke sin posisjon til å prøve å promotere prisen mer - også internasjonalt.

- Jeg håper i lengden at det vil få så stor prestisje at det vekker internasjonal oppmerksomhet. Jeg vil bruke min posisjon til det, sier han.

Samfunnsdebatt

–Studentenes Fredspris er et viktig initiativ for å skape samfunnsdebatt blant verdens studenter og gi anerkjennelse til studentforetak som promoterer fred og demokrati. Jeg ser dermed frem til å delta i denne komiteens arbeid med å finne en ny kandidat til Studentenes Fredspris, sier Børge Brende i en pressemelding.

I 2009 vant en kvinnelig studentaktivist fra Vest-Sahara, som nå lever i landflyktighet. Vinneren får 50.000 norske kroner i prispenger.

- Men det aller viktigste er oppmerksomheten personen får, sier Eirik Vikum fra Studentenes Fredspris.

Artikkeltags