Om kun kort tid må franske Deborah Geissmann flytte ut av leiligheten sin i Tromsø. I flere uker har hun lett etter et nytt sted å bo, men så langt uten hell.

For kun de aller færreste vil leie ut til en leieboer som har katt, som Geissmann.

- «No way», er svaret jeg får

- Tidligere når jeg har lett etter leilighet, har jeg spurt flere om jeg kunne ha katt. Dette var før jeg faktisk fikk meg katt, men jeg planla å få en. «No way», var svaret jeg fikk fra de fleste, forteller hun til Nordlys.

Geissmann har flere venner som også har husdyr og opplever de samme problemene.

- Det virker som at den eneste løsningen for å få leilighet dersom du har husdyr, er å lyve. Men det er jo ingen løsning, sier hun.

- Dagene nærmer seg

Deborah Geissmann flyttet til Tromsø for rundt ett år siden for å jobbe. Nå risikerer hun å stå uten bolig - for å kvitte seg med katten, er ikke aktuelt.

- Jeg er litt stresset. Dagene nærmer seg, og snart er jeg ute på gaten med katten min. Det er en ganske håpløs situasjon, sier Geissmann.

Nå oppfordrer hun leietakere til å revurdere motstanden mot kjæledyr.

- Jeg synes det er en skam at du ikke finner et sted å bo med dyr. Jeg er egentlig overarsket, fordi jeg opplever nordmenn som veldig nære naturen. Da skjønner jeg ikke at man kan være så negativt innstilt overfor dyr. Det henger ikke på grep, sier Geissmann.

- Frykter nok slitasje

Olav Benjaminsen, konsulent hos Bolighjelpa i Tromsø, er ikke overrasket over Geissmanns historie.

- Det er mange utleiere som setter ned foten dersom leietaker har husdyr. De frykter nok mer slitasje, lukt og lignende, sier Benjaminsen.

Han er likevel av den oppfatning at det ikke nødvendigvis er noe problem for utleiere å leie ut til folk med dyr. Tvert imot tror han at problemene med husdyr er overdrevne.

- Stort sett er både hunder og katter såpass veloppdragne at de for eksempel ikke gjør fra seg innendørs. Ut fra den erfaringen jeg selv har med husdyr, har ikke det vært noe problem, sier Benjaminsen.