Gå til sidens hovedinnhold

- De dreper barn! De unge i Gaza terroriseres

Artikkelen er over 7 år gammel

Tromsøs Høyre-ordfører går hardt ut mot Israel: - Dette er umenneskelig.

Tromsøs ordfører Jens Johan Hjort (H) var tilbake fra ferie forrige torsdag, men har naturligvis fulgt utviklingen i Gaza nøye, samtidig som han har lagt merke til engasjementet og initiativene tatt i Tromsø. Ordføreren berømmer organisatorene, og gir dem sin fulle støtte.

- Når Israel til de grader terroriserer og går frem på en usmakelig måte i Gaza, så er det godt å vite at Tromsøs befolkning ikke godtar det. Man trenger ikke vite mye om konflikten i Gaza for å gjøre seg opp en mening om den. Det er helt grusomt at et land som bomber sykehus, skoler, FN-bygninger kan få holde på slik.

Han lar seg ryste av at bombingen bare fortsetter.

- Jeg kan ikke skjønne at politiske ledere kan gjøre sånn, når de ser hvem det er de rammer. De dreper barn! De unge i Gaza terroriseres. Og de som ikke dør eller lemlestes, de er skadet for resten av livet med de traumene de får av dette, sier Hjort.

En viktig støtte

Organisasjonene som samarbeider om støttemarkeringene for Gaza; Palestinakomiteen, Palestinakomiteens Ungdomsgruppe, Fagforbundet i Troms, Fagforbundet Tromsø kommune, og Vannskapsbyprosjektet Tromsø-Gaza, holder sitt tredje arrangement til støtte for Gaza kommende torsdag. Med seg på laget har de altså Tromsøs ordfører Hjort.

Organisatorene av støttemarkeringene for Gaza er svært glade for å ha en tydelig ordfører med på laget.

- Det er kjempeviktig at ordføreren står frem, som den samlende personen han er for byen, og viser sin holdning. Det er viktig for at mange, og enda flere, engasjerer seg. det er ikke snakk om å slå politisk mynt på dette, sier Britt Ås i Fagforbundet Troms.

Jens Johan Hjort sier at han ikke har diskutert sin Gaza-støtte med sine medpolitikere, men at selv om han snakker på vegne av seg selv så håper og tror han at han har mange med seg, både blant de politiske lederne i kommunen, og i befolkningen generelt.

- Jeg har ikke luftet dette for noen i kommunen. Men jeg mener dette, og jeg vil stå for det uansett. Også med tanke på de som synes dette er galt, sier Hjort.

Enig med Gilbert

Markeringen som arrangeres torsdag blir den tredje i rekken foreløpig. På den første markeringen, 17. juli, sendte Hjort en hilsen som ble lest opp under arrangementet. På markeringen 31. juli, var holdt blant annet Mads Gilbert appell. Der etterlyste han ordførerens engasjement.

- Føler du at du svarer Gilbert nå?

- Jeg skjønner at han spør. Og jeg har hatt noen oppgaver jeg måtte ta hånd om. Men Mads må aldri være i tvil om at vi deler synspunkt med tanke på de brutale overgrepene fra Israels side i Gaza. Så får vi forene krefter og se om vi kan bidra til noe positivt, sier Hjort.

Ordføreren understreker at han ikke snakker i forsvar av Hamas, men at det i dette tilfellet er snakk om folket i vennskapsbyen til Tromsø.

- Vi må være talsmenn når denne uretten blir begått mot våre venner i Gaza.

Samler inn penger

Og Hjort forteller om planene han allerede har lagt for å hjelpe Tromsøs vennskapsby.

- Jeg leste at Hamar, som også er vennskapsby med Gaza, har gitt 100.000 kroner. Jeg mener Tromsø ikke kan være noe dårligere, så jeg vil ta initiativ innad i kommunen og se hva vi kan gjøre for å yte vår skjerv.

Hjort diskuterte med Palestinakomiteens Knut Borud muligheten til et besøk i Gaza.

- For ett og et halvt år siden var Rafiq Mekki (Gaza-ordfører) på besøk her. Han inviterte meg nedover. Jeg jobber med muligheten for å dra dit i høst. Jeg skal skrive et brev til han nå, der jeg uttrykker vår medfølelse, og forhører meg om et mulig besøk, sier Hjort.

Tredje markering

Markeringen på Stortorget i Tromsø sentrum blir altså den tredje i rekken. Organisatorene jobber nå med å få inn appellanter, og legger opp til å ha flere aktiviteter denne gangen.

- Det vil være mulig å sende en videohilsen til Gaza, og ikke minst å skrive brev - enten til folket i Gaza, eller kanskje til Norske myndigheter, sier Knut Borud.

- Vi har hatt to fantastiske markeringer så langt. Det er helt utrolig å se hvordan Tromsøs befolkning og tilreisende støtter opp rundt markeringene. Det er tydelig at folk har behov for å være sammen, og det er gripende å se at markeringene betyr noe for folk, sier Britt Ås.

Gro Herefoss Davidsen i Vennskapsbyprosjektet Tromsø-Gaza er tydelig på at markeringene i Tromsø hjelper folket i Gaza.

- Vi har daglig kontakt med folk i Gaza, og vi formidler det som skjer i Tromsø. Tilbakemeldingen er at dette brtyr uendelig mye for dem. De vet at de har venner der ute, som stiller opp for dem i både gode og vonde dager, sier Davidsen.

Hun understreker også viktigheten av å opprettholde engasjementet.

- Det er viktigere enn noen sinne at vi er der for Gaza. Men også i tiden som kommer etterpå. Gaza ligger i ruiner. Vi kan ikke gå tilbake til et status quo, der Gaza igjen er et lukket fengsel. Vi må fortsette markeringene, fortsette å ta initiativ, sier Davidsen.

- Folket i Gaza er ikke alene. De har ingen sted å flykte, men de ser at rundt i verden godtas ikke dette. Ett sted går grensen. Og den er passert for lenge siden, sier Jens Johan Hjort.

Kommentarer til denne saken