Datatilsynet varsler vedtak i GPS-saken

RYSTET: Jørn-Roar Rollstad og Trond Are Henriksen er rystet over sin arbeidsgiver Avfallsservice AS. Selskapet er eid av flere kommuner i Nord-Troms.

RYSTET: Jørn-Roar Rollstad og Trond Are Henriksen er rystet over sin arbeidsgiver Avfallsservice AS. Selskapet er eid av flere kommuner i Nord-Troms. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Datatilsynet mener Avfallsservice sin opptreden i GPS-saken strider mot personopplysningsloven.

DEL

Det kommer fram i et brev som Datatilsynet har sendt til Avfallsservice AS sin advokat i dag, torsdag 11. november.

I slutten av august fikk Jørn-Roar Rollstad på Storslett sparken fra sin jobb i Avfallsservice AS etter 19 år i selskapet. Ledelsen mente han hadde tatt for lange pauser på jobb.

De opplysningene hadde de hentet fra loggen til GPS-ene som er montert i bilene som blir brukt til å tømme avfall i Nord-Troms.

– Tok seg til rette

Nå får selskapet reprimande fra Datatilsynet for sin fremgangsmåte.

I brevet konkluderer Datatilsynet med at Avfallsservice AS gikk over streken da de brukte GPS-systemet til å kontrollere de ansatte mens de var på jobb.

LES MER: Overvåket med GPS - sparket etter 19 år

Datatilsynet skriver at de har forståelse for selskapets behov for å få klarhet i situasjonen når det oppstår mistanke om at ansatte urettmessig får utbetalt overtidspenger, men at «virksomheten kan dog ikke ta seg til rette, uten at vilkårene etter personopplysningsloven er oppfylt.»

Flere brudd

I brevet konkluderer Datatilsynet også med at da Avfallsservice brukte personopplysninger fra GPS-systemet og sammenliknet det med innleverte timelister fra de ansatte, var det i strid med det opprinnelige formålet med GPS-systemet, og dermed i strid med §11 i personopplysningsloven.

Samme oppførsel, som kostet en ansatt jobben, strider også mot § 8 og 31 i samme lov.

Må rette opp

– Personopplysningsloven er såpass klar at den sier at det i slike tilfeller er en plikt å sende en melding til Datatilsynet, og det er unnlatt i dette tilfellet, sier avdelingsdirektør Kim Ellertsen i Datatilsynet til nordlys.no.

Nå har selskapet fått tre ukers frist til å klage på Datatilsynets varsel om vedtak, og å komme med eventuelle kommentarer. Datatilsynet har også varslet om at de vil pålegge Avfallsservice å sende Datatilsynet en melding for «den behandling av personopplysninger som finner sted ved hjelp av GPS-systemet.»

– Alvorlig

Daglig leder Sigleif Pedersen i Avfallsservice AS sier han har mottatt brevet, og holder på å sette seg inn i det nå. Han ønsker ikke å gå i detalj om de kommentarene Datatilsynet har kommet med.

– Dette er jo bare et varsel om vedtak, og vi går ikke inn på detaljene i det Datatilsynet har kommentert. Men det er det pålegget vi får som er alvorlig. Vi er pålagt å melde ifra neste gang vi bruker data fra GPS-systemet.

– Og neste gang vil dere melde fra?

– Ja, det vil vi selvsagt gjøre, sier Pedersen til nordlys.no.

PS! Avfallsservice er for øvrig stevnet inn for retten av Fagforbundet etter oppsigelsen tidligere i høst. Rettssaken er berammet til midten av februar, opplyser Pedersen til nordlys.no.

PS!! Her er for øvrig Datatilsynets retningslinjer for innføring av GPS og sporing i yrkesbiler.

Artikkeltags