ALTA (Nordlys): - Hero spekulerer i folk sin godhet og velvilje. De ønsker å leie hus og leiligheter over hele landet, men fyller så mange flyktninger inn at slitasje og vanskjøtsel ødelegger husene. Og etterpå vil de ikke betale skadene, sier Dan Kvalsvik til Nordlys.

Han og samboeren Ann Sølvi leide ut eneboligen sin til Alta mottakssenter fra 2008. De opplevde at boligen sin ble overfylt av flyktninger og at huset var ubeboelig etterpå.

I januar 2013 ble huset stengt av kommunehelsetjenesten. Paret er fortvilet og føler seg lurt av Hero Norge AS.

- Hero spekulerer i folk sin snillhet

- Vi har ikke noe vondt å si om de lokalt ansatte som jobbet ved mottaket. Jeg oppfattet de som ærlige og rederlige, og at de ønsket å ordne opp i alt som måtte oppstå i saken underveis. Meningen min om Hero Norge AS sentralt er helt annen, sier Dan Kvalsvik.

Da de overtok huset var det blant annet skader på Flexit-anlegget, bad, vaskerom og kjøkken. Flere hvitevarer var defekt, og i stua hadde det vært brann.

Ifølge Kvalsvik var utbedringskostnadene totalt på over 700.000 kroner.

I høst inngikk han til slutt rettsforlik med Hero etter en lengre prosess.

- Vi har hatt et helvete med å få erstattet skadene. Det endte med at vi ga oss med et dårlig forlik fordi vi ikke orket rettsak og trusler om å miste alt dersom dommeren ikke ga oss medhold. Hero spekulerer i det. De lokalt ansatte hos Hero søker hus og leiligheter og senere når skader skal gjøres opp, lar de folkene sine i stikken, hevder Kvalsvik.

Ville vitne

Terje Larsen var tidligere økonomiansvarlig ved Alta mottakssenter og innkalt som vitne i saken til Kvalsvik. Han bekrefter sitt tidligere arbeidsforhold og at han hadde sagt seg villig til å vitne.

- Jeg er ferdig med selskapet og har fortsatt videre i livet mitt. Jeg ønsker ikke å fortelle noe mer i denne saken. Du kan sikkert trekke en egen slutning av at jeg var villig til å vitne i saken til Kvalsvik, avslutter Larsen på telefon til Nordlys.

Minnelig konfliktløsning

Tor Brekke, administrerende direktør i Hero Norge, synes det er overraskende at saken nå kommer i media.

- Et forlik betyr at begge parter ønsker å løse en konflikt i minnelighet i stedet for en dom. Det er derfor overraskende når Kvalsvik velger å føre sin sak videre gjennom media når han for et par måneder siden sa seg enig i et forlik. Huset til Kvalsvik hadde vesentlige mangler før leieforhold med Hero Norge AS ble inngått. Diskusjonen har dreid seg om hvilke skader/mangler som kunne tilskrives vårt leieforhold og hvilke som fantes fra før. Hero Norge er ferdig med denne saken og ønsker ikke å fortsette diskusjonen om dette huset i media, skriver Brekke i sitt tilsvar.

Leier 350 hus

Brekke reagerer på påstanden fra Kvalsvik om at Hero spekulerer i konflikt i sin profittjakt.

- Påstanden om at Hero Norge spekulere i å inngå forlik med huseiere faller på sin egen urimelighet. Konfliktsaker som dette er alltid uheldig, og representerer uønsket risiko både omdømmemessig, juridisk og økonomisk. Hero Norge leier rundt 350 hus i 30 ulike kommuner. Det normale er at samarbeid med huseiere fungerer godt og de fleste av våre leieforhold er langvarige. Huseiere som vurderer å leie ut til Alta mottakssenter kan kontakte mottaksleder og få en gjennomgang av våre rutiner, skriver Brekke

Andre i samme situasjon?

- Vi føler oss lurt og dum. Vi leide ut for å berge oss ikke for å tjene peng men leide ut i beste tro, sier Ann Sølvi og legger til.

- Jeg har ikke lyst og tenke mer på saken. Føler meg dum og lurt. Skjemmes over å ha vært naiv og trodd på at Hero ville ordne alt til slutt. Etterpå har vi undersøkt litt og oppdaget flere andre som har dårlige erfaringer med selskapet. Hvor mange andre slike saker finnes det, spør de.