2. mars 2012 overtok familien boligen de hadde kjøpt for 4,8 millioner kroner på Øvre Solligården i Tromsø.

Samme høst satte Leif Egil Holbæk-Hansen i gang med å bygge opp boligens kjeller. Da han startet rivearbeidet, fikk han seg en ubehagelig overraskelse.

For da en skillevegg gikk ned, veltet muselorten ut, skriver iTromsø i dagens papirutgave.

Musefeller og åtestasjoner

- Det begynte med at vi skulle gjøre noe smått innredningsarbeid, da det veltet muselort ut med engang vi rev. Jo mer av veggene vi åpnet, jo mer skjønte vi at dette ikke var et lite problem, forteller Holbæk-Hansen til Nordlys.

Nærmere undersøkelser avdekket både musebol og -lurt på kaldloftet i boligen. Skadedyrene har tatt for seg av isolasjon, vindsperre, fuktsperre og muligens deler av det elektriske anlegget, skriver iTromsø.

Holbæk-Hansen fant også en rekke musefeller og åtestasjoner, tilsynelatende plassert ut av de tidligere eierne. Museinvasjonen gikk sågar så langt som til kjøkkenet.

- De har vært inne i kjøkkenskapet og spist på maten. Det er ganske jævlig, for å si det mildt, sier Holbæk-Hansen og fortsetter:

- Til slutt innså vi at dette var en sak vi måtte ta til forsikringen.

Medhold i retten

Det satte i gang en langvarig tvist som til slutt endte for domstolen. Forsikringsselskapet avslo kravet fra familien. De mente at museskader ikke var grunnlag for reklamasjon, forteller Holbæk-Hansen.

- Vi hentet inn takstmann og skadedyrkontroll. I sine rapporter konkluderte de med det samme som vi hadde sagt, at dette var omfattende museskader som hadde vedvart over flere år, sier han.

Til tross for forsøk på å komme til en løsning, endte saken for Nord-Troms tingrett. I dommen - avsagt 28. april og foreløpig ikke rettskraftig - får Holbæk-Hansen og familien medhold.

Jordrotte i kjøkkenventilator

Det til tross for at selgerne hevder de ikke kjente til at det var mus i huset, selv om de hadde funnet en jordrotte i en kjøkkenventilator og sett en del mus utenfor boligen.

Tingretten mener på sin side at kjøperne skal ha prisavslag på til sammen 1,13 millioner kroner - ikke bare for museproblemet, men også for manglende og uriktige opplysninger om drenering til boligen.

Museproblemet alene har forårsaket skader det ville koste minst 568.000 kroner å utbedre, konkluderer Troms Takst. Forsikringsselskapets takstmann har på sin side taksert skadene til skarve 42.000 kroner, men retten beskriver disse utbedringstiltakene som «åpenbart utilstrekkelige».

- Viser at man ikke bør gi opp

Selgerne må også betale saksomkostninger på vel 114.000 kroner. I tillegg idømmes de å betale erstatning for tapte leieinntekter, 37.000 kroner for skadedyrkontroll og 35.000 kroner for dekning av utgifter til alternativ bolig.

For arbeidet med å utbedre huset har vært omfattende for Leif Egil Holbæk-Hansen og familien. De sier seg likevel fornøyd med utfallet av rettssaken.

- Det er en ganske klar dom som viser at man åpenbart ikke bør gi opp, sier Holbæk-Hansen til Nordlys.

iTromsø har vært i kontakt med selgerne, som ikke vil kommentere saken. De mener dette først og fremst er en forsikringssak, skriver avisen.