Gå til sidens hovedinnhold

- Da jeg var 15-16 år var det så alvorlig at jeg besvimte fire ganger daglig

Artikkelen er over 7 år gammel

Lotte (21) står fram som ME-syk på egen blogg.

Bodø-jenta Lotte Fagerheim (21) er ung, vakker og viljesterk. Men bak fasaden skjuler det seg mange mørke år.

- Helt siden ungdomsskolen har jeg vært plaget med helsa, da jeg var 15-16 år var det så alvorlig at jeg besvimte fire ganger daglig, forteller hun til an.no.

Da hun var 17 fikk hun den myteomspunnede diagnosen ME, kronisk utmattelsessyndrom.

Bak fasaden

Lotte har blogget siden september. Hun skriver om trening, livsstil og det som ellers opptar henne. Bildene hun legger ut forteller historien om ei sunn, veltrent og frisk jente.

Men fredag kveld fikk leserne bli med bak fasaden til "superjenta" i et annerledes, og veldig personlig, blogginnlegg. Lotte bestemte seg for å dele historien om jenta som i perioder har strevd med å komme seg opp av senga.

- Grunnen til at jeg valgte å "stå fram" som ME-syk, er at jeg ukentlig får jeg meldinger på Facebook fra folk som har alle mulige unnskyldninger for å ikke trene. Som "skulle gjort hva som helst" for å ha mitt liv, kunne gjøre alt jeg gjør, se ut som meg, ha mine venner, min treningsmotivasjon, viljestyrke og gode helse. Men hva vet de egentlig om meg?

Innlegget under overskriften "Never back down", forteller Lotte åpent om sykdommen og om kampen for å klare å leve med den. Innlegget beskriver hun som er slags motsvar til disse.

- Men jeg skal innrømme at jeg grua meg litt for å blottlegge meg slik. Hovedsakelig fordi jeg er redd for å bli oppfatta som "syk". Jeg bruker mye energi for å både se og føle med frisk og ønsker ikke medlidenhet.

Fredag lå bloggen hennes "Fitfager" klatret opp til 12.plass på blogg.no.

Ble kalt en skulker

Skolehverdagen til Lotte var midt sagt utfordrende:

- Jeg begynte på videregående tre ganger. Men jeg klarte aldri å fullføre. Lærere og elever kritiserte meg, så på meg som lat og kalte meg en skulker da jeg ikke kom på skolen, sier bødøjenta, som i dag er bosatt i Narvik.

- Å få diagnosen er noe av det kjipeste som har hendt meg, men samtidig var det godt å få bekreftet at jeg faktisk ikke er en unnasluntrer!

Trener seg frisk

Tross at kroppen ikke alltid spiller på lag, har det vært viktig for Lotte å holde seg aktiv. Sporten som ligger hennes hjerte aler nærmest, er Taekwon-do.

- Helseplagene har gjort livet litt mer komplisert, men jeg har alltid hatt Taekwon-do. Der har jeg alltid gjort mitt beste og presset meg til det ytterste, sier hun og gir treningen mye av æren for at hun i dag fungerer forholdsvis bra.

- Taekwon-do har reddet meg ifra det helvete mange andre med ME-diagnose lever i hver dag. Hadde jeg gjort slik legene anbefalte og bare lagt meg i sofaen i alle disse årene, hadde jeg neppe hatt det livet jeg har nå, sier hun

En måned etter hun fikk diagnosen som 17-åring, tok hun sin første sortbeltegrad.

- Kan jeg, kan du

Lottes største ønske er å bli frisk nok til å kunne studere og bli enten personlig trener eller hud- og kroppsterapeut. Hun er ikke der riktig ennå, men har ikke mistet troen.

Hun har ei klar oppfordring til andre som sliter:

- Bruker du mye energi på å fortelle deg selv og andre at du ikke kan trene eller jobbe, vil du nok ikke klare det heller. Vær positiv og tenk at du kan klare hva som helst, sier hun og avslutter:

- Når jeg kan, ja da kan FAEN meg du og!!

Kommentarer til denne saken