Gå til sidens hovedinnhold

Byrådet: - Vi driver ikke utenrikspolitikk

Artikkelen er over 9 år gammel

Til tross for at Tromsø er vennskapsby med Gaza, vil ikke byrådet involvere seg. DEBATT: Støtter du byrådets avgjørelse?

I forbindelse med opptrappingen av konflikten i Gaza, etterlyser den profilerte tromsølegen og Palestina-aktivisten Mads Gilbert engasjement fra politisk ledelse i Tromsø.

LES MER: - Hvor lenge skal barna i Gaza tåle dette?

Han viser til at kommunen har inngått vennskapsbyavtale med Gaza by.

- Opptatt av å styre Tromsø

Fra byrådet er det imidlertid liten støtte å få.

- Vi ønsker ikke å ta politisk side i en pågående militær konflikt. Vi driver ikke med utenrikspolitikk, men er opptatt av å styre Tromsø kommune, sier Jonas Stein Eilertsen (V), byråd for næring, kultur og idrett.

Torsdag hadde 13 palestinere og tre israelere mistet livet som følge av opptrappingen av konflikten på Gaza.

- Vi forholder oss til at vi er vennskapsby med Gaza, men dette er en særdeles vanskelig konflikt, og en sak med flere sider. Når man er vennskapsby med noen, betyr ikke det at man trenger å stå inne for alt vennskapsbyen gjør, sier Eilertsen.

- Det er ikke til å komme utenom at de siste dagers hendelser er framprovosert av flere hundre raketter som er skutt fra Hamas-styrte Gaza mot Israel de siste månedene. Da har også Israel en rett til å forsvare seg, noe som også er den offisielle norske utenrikspolitikken.

- Israel har et ansvar

- Ligger det noen form for forpliktelser i at man er vennskapsby med Gaza?

- Som sagt, så er byrådet i Tromsø opptatt av å styre kommunen, ikke drive utenrikspolitikk. Men vi synes selvfølgelig at det alltid er trist at sivilbefolkningen rammes av en slik konflikt. Det gjelder sivilbefolkningen i Gaza og Israel.

- En FN-rapport viser at én israeler har blitt drept i rakettangrep så langt i år, mens 62 palestinere er drept. Hva sier det om styrkeforholdet i konflikten?

- Jeg vil ikke bli dratt inn i noen stor utenrikspolitisk debatt. Vi har fått et mandat fra velgerne om å styre Tromsø kommune, og det er det vi ønsker å bruke energi på, sier Eilertsen.

- Men det er klart at Israel med et offisielt, reelt militær, har et særskilt ansvar for at det ikke misbrukes på en måte som rammer sivilbefolkningen.