Byrådet i Tromsø utsetter prestisjeprosjekt i fire år

FORSINKET: De gamle boligene på Otium er rivningsklare. Men nå bekrefter byråd Kristoffer Kanestrøm at det nye sykehjemmet er forsinket, og ikke vil stå ferdig før i 2018. Her er han sammen med tidligere byråd for finans, Line Fusdahl.

FORSINKET: De gamle boligene på Otium er rivningsklare. Men nå bekrefter byråd Kristoffer Kanestrøm at det nye sykehjemmet er forsinket, og ikke vil stå ferdig før i 2018. Her er han sammen med tidligere byråd for finans, Line Fusdahl. Foto:

Artikkelen er over 6 år gammel

Først lovte byrådet at sykehjemmet Otium skulle stå ferdig i 2014. Nå flyttes det til 2018.

DEL

Tromsøs etterlengtede nye sykehjem vil ikke stå ferdig før i løpet av 2018.

Det ble politikerne i helse- og omsorgskomiteen orientert om onsdag, forteller komitéleder Brage Sollund (Ap).

Sykehjemskø

- Vi fikk presentert en framdriftsplan der ferdigstillelse først ville skje i 2018, bekrefter Sollund.

Han reagerer sterkt på at sykehjemmet blir så kraftig forsinket.

- Jeg forventet en forsinkelse, men ikke helt til 2018. Dette er veldig lenge å vente, og i mellomtida blir folk stående i sykehjemskø eller de får dårligere reserveløsninger, mener Sollund.

Komitélederen hadde etterlyst mer informasjon om framdriften for Otium etter at byrådet i starten av september varslet forsinket byggestart. Ifølge byråd for helse og omsorg, Kristoffer Kanestrøm (Frp), ville oppstart av byggingen skje "senere enn først antatt". Hvor stor forsinkelsen ville bli, var da usikkert.

- Byrådet er utålmodig, for vi vet at behovet for sykehjemsplasser er stort. Samtidig er vi opptatt av å sikre kvalitet og kostnadskontroll i prosjektet, uttalte Kanestrøm på kommunens egne nettsider.

Klart valgløfte

Et nytt sykehjem på Otium var blant de klareste valgløftene fra byrådet, selv om også de rødgrønne hadde sykehjemmet på sin handlingsplan.

I tiltredelseserklæringen fra byrådet i 2011 heter det:

«Byrådet skal bygge fremtidens sykehjem, omsorgsboliger og seniorboliger i Tromsø. Dette vil bli gjort i tett samarbeid mellom private aktører og frivillig sektor. I første omgang vil realisering av nye Otium stå fremst i prioriteringslisten.»

Stadige utsettelser

Da byrådet presenterte sitt første budsjett og økonomiplan høsten 2011 het det følgende om Otium:

"Byrådet prioriterer bygging av nye Otium, med sykehjem og omsorgsboliger. Målsetningen er at prosjektet skal være ferdigstilt i løpet av 2014."

I juni 2012 varslet byrådet så at de ville endre de opprinnelige byggeplanene. Nye Otium skulle utvides med 55 prosent. I følge dagens planer skal sykehjemmet romme 130 sykehjemsplasser og 7 omsorgsplasser for yngre demente. Det kommer også dag- og sørvistilbud og ny tjenestebase. I tillegg skal Otium inneholde legesenter, treningslokaler, familiens hus, bibliotekfilial og kafé. Hele utbyggingen skal koste 450-500 millioner kroner.

I flere uttalelser har Kanestrøm fastslått at nye Otium skulle stå ferdig i 2016/17. Det ble blant annet sagt da Tromsø kommune og Universitetssykehuset Nord-Norge tidligere i år presenterte løsninger for hvordan kommunen skulle ta imot pasienter som var ferdigbehandlet på UNN.

Garanterer

Kristoffer Kanestrøm bekrefter nå at Otium ikke vil stå ferdig før 2018.

- Ja, det kan jeg bekrefte.

Han sier forsinkelsen skyldes omfattende reguleringstekniske spørsmål, og kapasitetsproblemer i kommunens eiendomsavdeling.

- Vi i helse og omsorgsavdelingen er ferdig med vår bestilling. Nå er det finans og eiendom som jobber sammen med ekstern prosjektledelse.

Kanestrøm vedgår at tidligere løfter fra politikerne ikke er oppfylt.

- Vi har nok hatt urealistiske forventninger om hvor raskt det er mulig å realisere et slikt prosjekt. Men så startet vi også planleggingen våren 2012.

Han mener Ap ikke har noen grunn til å kritisere framdriften, og viser til at det tok lang tid å bygge både Seminaret og Sør-Tromsøya sykehjem.

- Rom- og funksjonsplanen for Sør-Tromsøya sykehjem ble presentert i 1996, men sykehjemmet sto ikke ferdig før i 2006. Seminaret var planlagt i 1995, men var ikke ferdig før i 2002. Så det er merkelig at de kritiserer oss for å bruke seks år.

Nå garanterer Kanestrøm at Otium står ferdig i 2018.

- Ja, nå har vi kommet godt i gang, og har fin flyt i prosessen. Vi har en robust framdriftsplan nå.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken