Gå til sidens hovedinnhold

Bygda mistet tolv på sjøen

Artikkelen er over 8 år gammel

Omkom rett utenfor fjæra. Den største ulykken i Balsfjords historie.

En kjølig høstdag i 1938 omkom tolv mennesker rett utfor fjæra ved Malangseidet. Nå har Lill-Karin Nyland skrevet bok om den største ulykken i Balsfjords historie.

Søndag lanseres boka på Malangseidet bygdehus. Der skal Olav Sørensen fortelle hvordan det var å vokse opp i ei bygd som brått mistet elleve av sine innbyggere. Den tolvte som druknet, kom fra nabogrenda Nordbyvatn.

Fakkeltog

Når Sørensen har fortalt om sine minner, vil Kjell Åkra ved Midt-Troms Museum og Lill-Karin Nyland fortelle hvordan historien om Malangseidetulykken har utviklet seg fra idé til bok. Etter spørsmålsrunde, kaffe, kaker og boksignering kan de oppmøtte gå i fakkeltog fra bygdehuset til minnestøtten på Malangseidet. Der skal ordfører Ole-Johan Rødvei holde en liten tale.

Lill-Karin Nyland forteller at hun var om lag ti år første gang hun hørte om ulykken.

- Bestemor, Anny Hanssen var født på Malangseidet, og ville jeg skulle vite hva som hadde skjedd. Mens hun fortalte, ble bildene levende for meg. Jeg så desperate mennesker som kjempet for livet i bølgene og skikkelsene som sto på land, uten muligheter til å hjelpe. Disse bildene glemmer jeg aldri, sier hun.

SE FLERE BILDER: Mistet tolv på sjøen

Robåter

Hun forteller at sju kvinner og sju menn la fra land i tre små robåter ved firetida om morgenen den 5. oktober 1938. I hver båt satt en skysskar som rodde melk, poteter og folk som skulle med melkebåten til Tromsø.

- Det var ikke veier på den tida, og ikke kai ved Malangseidet. Det var mørkt og østavind som ikke var sterkere enn at de reisende ville ro ut til den forbindelsen de hadde med omverden. Idet melkebåten nærmet seg, tippet den ene robåten. Folk falt i sjøen og kom seg over i de andre båtene, som ble så tunge at også de sank eller tippet. Bare to unge menn kom levende på land, forteller Lill-Karin Nyland.