Gå til sidens hovedinnhold

Burde vært i Afrika - funnet i Tromsø

Artikkelen er over 7 år gammel

Denne ugla er kraftig på villspor.

Dette er en Dverghornugle, bare sett to ganger tidligere i Norge. Inntil i går. Da ble den nemlig funnet på en kald byggeplass i Tromsø, når den egentlig burde befunnet seg i Afrika!

- Det er veldig spesielt. Den har en utbredelse rundt Middelhavet, men går litt lenger nordover i Øst-Europa. Den er bare sett to ganger før i Norge.

Den første gangen var på en fiskebåt utenfor Rogaland i 1954, og andre gang i Larvik i 2002 sier ornitolog og forsker Karl-Otto Jacobsen ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) ved Framsenteret til Nordlys.

Han forsker både på snøugle og hubro som er de to største ugleartene vi har.

Sør for Sahara

Han sier at han gjennom sine drøye 30 år som ornitolog ikke har sett denne uglearten, og at han i alle fall ikke hadde ventet å se den i snøkledte Tromsø i slutten av oktober.

- På vinteren trekker flesteparten av bestanden i Europa til Sahel-sonen og savannebeltet sør for Sahara, så denne har tatt feil vei, sier Jacobsen, som tipper den har kommet med varmeluftstrømmer i alle fall et stykke nordover.

- Jeg vet ikke hvor lenge den har vært her, men det var litt forkommen og utmagret, og i den tilstanden den var, er den utsatt for både katt og skjærer.

Fikk kyllingfilet

Dverghornugla er ikke stor, rundt 20 centimeter, men har både skarpe klør og nebb. Den lever av insekter og mindre dyr og fugler. I går kveld slapp den imidlertid å fange middagen selv. Det ble servert kyllingfilet hjemme hos Jacobsen, som nå vil ha fuglen hjemme hos seg noen dager for å la den komme seg, før han setter hjulene i gang for å få den transportert til varmere strøk.

- Jeg vil få undersøkt muligheten for å få den sendt sørover, med flyselskap som flyr til Spania. Så må jeg finne noen som kan ta imot den der nede, sier Jacobsen.

Det var et medlem av Tromsø Ettersøksring som hentet ugla på byggeplassen på Tromsøya. De leverte den til Tromsø Museum som igjen kontaktet Jacobsen. Leder for ettersøksringen, Einar Mellomgård, karakteriserer funnet som artig og spesielt, og roser arbeiderne på byggeplassen som tok seg av fuglen og ba om hjelp til å få tatt vare på den.

Kommentarer til denne saken