Bestemmelsene for når butikkene kan holde åpent på søn- og helligdager består inntil videre. Det samme gjør den såkalte Brustad-bua.

Fremskrittspartiet forsøkte tirsdag å kvitte handelsnæringen med bua og å avskaffe åpningstidsbestemmelsene på søn- og helligdager, men flertallet i Odelstinget var ikke villig til å gå med på noen forandringer.

Frp ville fjerne hele loven, slik at det også ville vært mulig å holde åpent på helligdager i jul, påske og pinse.

Glad

Kristelig Folkepartis Knut Arild Hareide er glad for at forslaget falt.

– Jeg er glad for at ingen andre ville støtte forslaget om å avskaffe loven. Frp taler varmt for kristne verdier som en del av kulturarven, men helligdagsfreden ønsker de ikke å ta vare på, sier Hareide til NTB.

Regjeringspartiene og Kristelig Folkeparti sa nei til å myke opp regelverket, mens Høyre og Venstre er villige til å se nærmere på bestemmelsene.

Frp mener at tilbud og etterspørsel egner seg bedre enn lovverket til å regulere åpningstiden.

Motstand

Regjeringspartiene og KrF begrunnet sin motstand mot endringer med at det er viktig at flest mulig gis anledning til å ha helgefri og at en dag i uka er skjermet for kommersiell aktivitet.

Høyre og Frp ber ellers regjeringen legge fram en sak om revisjon av gjeldende lovverk slik at det gjøres mulig med søndagsåpne butikker. Venstre foreslår at Stortinget skal be regjeringen om å foreta endringer i loven som ivaretar helligdager som fridager, men som regulerer handel på helligdager på en mer hensiktsmessig måte.

Resultatet av avstemningen i Odelstinget ble at alt skal være som i dag. (©NTB)