(Nettavisen)

Vegtrafikksentralen Øst meldte på Twitter at Tretten bru i Øyer i Gudbrandsdalen har rast sammen mandag morgen.

– Politiet mottok klokken 07.34 melding om at en bru over Lågen på Tretten har kollapset. En lastebil og en personbil skal være berørt. Det er per nå uvisst hvor mange personer som er berørt av ulykken. Fører av personbil er tatt hånd om av helsevesenet, opplyser Innlandet politidistrikt i en pressemelding rundt klokken 08.30 mandag morgen.

Er du ved brukollapsen? Tips Nettavisen gjerne på [email protected]

Tretten bru går fra E6 og over til fylkesvei 254. Begge veier er stengt som følge av hendelsen, ifølge vegtrafikksentralen.

Politiet opplyser videre at situasjonen er uoversiktlig. De jobber nå med å sikre lastebilen.

Operasjonsleder Bård Einar Hoft i politiet opplyser overfor Nettavisen at de jobber med redningsarbeid og snakker med vitner.

– Vi har fått melding om at det er en lastebil som står på bruen og at en personbil som er delvis under vann. Vi kan ikke utelukket at det har vært andre på brua, sa Hoft til Nettavisen klokken 08.12 mandag.

Like etter bekrefter politiet overfor TV 2 at begge førerne av de involverte kjøretøyene er gjort rede for, og er i god behold.

Lastebilsjåføren ble reddet ut med luftambulanse og en redningsmann som ble firt ned.

.

Ordfører i Øyer, Jon Halvor Midtmageli (Sp), er på stedet mandag.

– Jeg står her og ser på det nå. Den er helt ødelagt – alt har ramlet ned, sier han til Dagbladet.

– Det er helt katastrofalt, helt uvirkelig, det er jo også ei ganske ny bru.

Frykter brudeler kan dras nedover elva

Tretten bru går fra E6 og over til fylkesvei 254, og ligger nå nede på E6. Både fylkesvei 254 og E6 er stengt i begge retninger som følge av ulykken.

Terje Krogstad, leder for driftsenhet Midt i Innlandet politidistrikt, sier til NTB at det ikke er noe som tyder på at det var flere biler på brua da den kollapset. Brua har også et gangfelt.

Politiet ber vitner til ulykken om å ta kontakt med dem.

Dykkere fra brannstasjonen på Gjøvik er på stedet hvis det skulle bli behov for å søke i elva.

– Det jobbes fremdeles med å sikre lastebilen. Det er en vanskelig jobb, og fagpersoner er på stedet sammen med politi og brann for å sikre de materielle verdiene, sier Krogstad.

– Samtidig er det store konstruksjoner som nå har falt i elva. Det er fare for at de kan bli tatt av elva og bli dratt med nedover, sier han.

Bekymret etter kollapsen

Tretten bru er en nær 150 meter lang bro som går over Gudbrandsdalslågen like ved E6. Den ti meter brede brua ble åpnet så sent som 15.juni i 2012 og er laget i tre.

Naf er bekymret for om kontrollene av bruer er gode nok etter at brukollapsen i Gudbrandsdalen mandag.

– Brua ble kontrollert senest i 2021, og så kollapser den i 2022. Det gjør at mange nå spør seg om kontrollen av norske trebruer er god nok. Vi som ferdes på veiene, må kunne stole på at bruene er trygge å kjøre på, sier Ingunn Handagard, pressesjef i Naf til NTB.

Brua er en limtrebru og er av samme konstruksjon som da en tilsvarende bru, Perkolo bru, som kollapset på Sjoa i februar 2016 på grunn av konstruksjonsfeil.

– Det kommer en granskning av hva som forårsaket brukollapsen på Tretten. Den må åpenbart gjennomgå om kontrollrutinene for bruene er gode nok, og at avvik følges opp med tiltak, opplyser Handagard.